Диего Марадона си отиде от този свят малко след 60-ия

...
Диего Марадона си отиде от този свят малко след 60-ия
Коментари Харесай

Кои бяха лудите истории на Златното момче Диего Марадона?

Диего Марадона си отиде от този свят малко след 60-ия си рожден ден, а списание " 4-4-2 " върна лентата обратно към насладата, разрухата и лудостта, които съпровождаха най-забавната фигура в историята на футбола.
Когато бе наименуван тулуп и си отмъсти
Уго Гати няма да не помни 9 ноември 1980-а. Все още никой не познаваше Марадона толкоз добре, само че вратарят бе решил да се подиграва с неверния човек. Това бе денят, в който аржентинците видяха същинския му темперамент за първи път. Мигът, в който Гати ядоса Дон Диего. Вундеркинтът носеше етикета си на изгряваща звезда, откакто бе извел младежите на родината до международната купа, само че към момента играеше за клуб с дребни аспирации като Архентинос Хуниорс.

Дотогава бе натрупал единствено похвали. На 20 години обаче откри своя първи зложелател в лицето на Уго Гати - ексцентричния вратар на Боха Хуниорс. Отмъстителният дух на Диего скоро щеше да излезе на напред във времето. „ Имаше изявление, в което Уго ме разказа като едно прехвалено дебеличко момче. Не го бях видял, само че нашият треньор Мигел Анхел Лопес ми сподели вестника на вечеря. Аз четях и вената на врата ми стартира да пораства от гняв ”, спомня си Марадона.

Сред мненията на Гати имаше и изказване, че Марадона има " пълен гъз ", а треньорът на Диего продължава да размахва вестника с изявлението в деня на мача. " Той смяташе, че мненията на вратаря на се почтени. Пълна липса на почитание! Трябваше да покажа на какво съм кадърен. Не си дебело момче, нали, Диего? Така ме надъхваше треньорът. Когато изглязох на терена, бях решен на всичко да се потвърдя ", изригва Марадона. Гати прави опит за здрависване преди мача, а Диего го пренебрегва. В този миг легендата към този момент си показва головете. Може би щеше да постави топката под тениската, за покаже огромен стомах? Едно, две, три... Хеттрик още до полувремето. После станаха четири, два от които от фаулове. " Гати потегли да ми се извинява. Твърдеше, че това, което е било оповестено, не го е споделил в действителност ", признава Диего. Е, прекомерно беше късно, приятелю. Мачът е приключил 5:1! Марадона към момента е в отсрещния лагер, само че публиката на Бока го изпраща с аплаузи.

Година по-късно Марадона е състезател точно на Хуниорс, откакто отхвърля оферта от Ривър Плейт. Втората е за повече пари, защото Ривър е по-заможният клуб, само че по този начин или другояче Диего е бил обиждан от почитатели на милионерите, когато е носил екипа на Архентинос. Веднъж той отишъл да гледа край на детски шампионат на стадиона на Ривър. " Какво праваш тук, бостеро ", попитали го двама шефове на Ривър, а " бостеро " в действителност е позорен термин за почитател на Бока. Чувейки грозните думи па собствен адрес, Марадона скача от мястото си в ложата и стартира да се бие. " Исках да ги убия. Извиках, че повече в никакъв случай няма да се върна в този клуб ", крещи Диего за индицента, при който е изпъден от ВИП ложата. Само две седмици по-късно той подписва с огромния зложелател на Ривър - Бока Хуниорс (1981).
За потрошения трофей в Барса
Ноември 1982 година. Няколко седмици по-рано Диего бе опитал кокаин за първи път. Той седна на пода в банята вкъщи си. Очите му губеха фокус и той загаси светлините. Изведнъж на вратата се почука. На вратата е неговата майка Далма. " Бях ужасяващ, бях наркоман - замисля се по-късно Дон Диего. - Само на 22 го направих... Защо? Не знам. Предполагам, с цел да се усещам жив. " Пет месеца преди този момент Барса бе похарчила рекордните 5 милиона лири, с цел да го купи. Свиква бързо, вкарва 6 гола единствено в 13 мача. В първия месец остава при вицепрезидента Касаус, само че не всички са толкоз общителни. Треньорът Удо Латек е прекомерно порядъчен и скоро се уморява от непостоянното държание на Ел Диес. Един ден звездата закъснява толкоз доста за мач, че Латек подрежда на тима да тръгне без него. Добрият старт на Марадона стопира ненадейно през декември 1982 година, когато е диагностициран с хепатит. Болест, която постоянно е свързвана с развлекателната приложимост на опиати. Докато се връща през март, треньорът Латек към този момент е уволнен. Начело е Сесар Луис Меноти (аржентинец, международен първенец от 1978), който угажда на нощните лудории на своя съотечественик. Дори мести тренировките за следобяд, с цел да може Диего да се наспи в новия си дом след кокаиновите купони. Човек от 25-членния напълно аржентински екип от „ умници ” край звездата споделя: „ По всяко време в къщата на Марадона имаше храна и някой в спалнята, с който имаш късмет да си легнеш. ” При едно посещаване началник на Барселона се е шокирал от гледката. Заварил Марадона чисто гол в леглото до неговата избраница Клаудия. Те гледали порно с тяхното чихуахуа. Въпреки всичко нисичкият плеймейкър към момента се показва добре на терена - печели Купата на краля и Купата на лигата (и двете против Реал Мадрид през юни 1983-а).

Почти пропуща първия край, защото е поканен дружно с Бернд Шустер на бенефиса на Паул Брайтнер в Западна Германия. Диего побеснява, защото президентът Хосе Луис Нунес отхвърля да му даде паспорта. В отговор гневният Диего се втурва в стаята с титли на " Ноу Камп " и заплашва: „ Ще очаквам 5 минути. Ако не получа паспорта си, ще изпотроша всички тези прелестни титли един по един ”. Когато Хосе Луис Нунес не си демонстрира лицето, Диего заличава предсезонния трофей " Тереса Ерера "... Все отново Диего получава паспорта си, само че не съумява да играе в бенефиса, защото Барселона намира дупка в разпоредбите на Ла Лига, които му попречват да пътува. През септември 1983 година централният бранител на Атлетик Б Андони Гойкоечеа му чупи глезена след яростно влизане, което напълно отговоряше на неговия прякор " Касапина от Билбао ". И до през днешния ден Гойко пази обувката, с която контузва Диего, а тя е окачена в стъклена кутия на видно място в неговия дом. В края на същия сезон финалът за Купата на краля дава опция на Диего да си отмъсти, само че Атлетик печели с 1:0, фокусирайки се върху още слабия гален на Диего. След края на мача пристрастеностите излизат, избухва и настъпва всеобщ пердах с ритници и юмруци. Всичко това пред самия крал Хуан Карлос, гледащ от трибуните.

В резултат на багра Диего е осъден за 3 месеца, а в това време неговият приближен сътрудник Хорхе Цитершпилер записва огромни загуби в няколко вложения, включващи парагвайска зала за бинго. Закъсалият дует се нуждае от нов ход - 23-годишния Марадона отива в Наполи. Не може да се каже, че престоят му в Испания е неуспех (38 гола в 58 мача), само че въпреки всичко от Испания започнв спускането, което го води до дъното - наркоман с наднормено тегло. " Тези, които споделят, че кокаинът подтиква, не знаят нищо. Той е безполозен за цялостен живот! Безполезен! ", въздъхва по-късно Диего.
Почти пропуща Мондиал 1986 поради вманиачен от Венецуела
Най-добрите моменти на Марадона са с екипа на Аржентина на Мондиал 1986, само че неговите опити да стигне до международното състезание стартират по най-лошия вероятен метод. В интервал от 3 години той въобще не играе за гаучосите. Въпреки че Карлос Билардо споделя, че Диего е основен в неговите проекти, селекционерът дълго време опитва играчи единствено от вътрешното състезание. Обръща се към останалите чак през лятото 1985-а, когато предстоят 6 решителни квалификации за мондиала. Когато Марадона и компания кацат в Сан Кристобал за дуела си с Венецуела, настава цялостен безпорядък. " Публиката бе отвън надзор. Един вманиачен откри път през тълпата и ми пресече пътя. Ритна ме в действителност мощно. Куцах към хотела. Кучият наследник бе разрушил менискуса на коляното ми ", спомня си Диего.

Звездата не може да спи поради шока от индицента, само че въпреки всичко съумява да се оправи с болката и на идващия ден излиза на терена - вкарва 2 гола за триумфа с 3:2. Коляното обаче продължава да го тормози. Последните два мача са с Перу. Аржентина губи с 0:1 в Лима и се нуждае от тъждество в ответния мач, защото единствено водачът в групата се класира. Мечтата на Марадона да отиде на международно съвсем се е изпарила, защото аржентинците губят с 1:2 от Перу до последните минути! " Бях унищожен. Носех товара на болното коляно. Просто не можех да направя нищо ", спомня си Диего. Тогава другите му идват на помощ. В самия край Рикардо Гарека изравнява, а Диего му споделя: " Така ще бъде и на мондиала. Ще страдаме до последно, само че ще станем първенци. "

FOUR FOUR TWO, превод на вестник " Тема спорт "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР