Диджей Сали ще даде тон на веселбата по случай Международния

...
Диджей Сали ще даде тон на веселбата по случай Международния
Коментари Харесай

DJ Сали дава тон на ромския празник навръх Великден

Диджей Сали ще даде звук на веселбата по случай Международния ден на ромите - 8 април, който тази година съответствува с Великден. Понеже всеки желае на религиозния празник да си е със фамилията, общността в Куклен ще го отпразнува на патерица в понеделник, заяви председателката на фондация „ Инди Рома 97 ” Албена Костадинова.  Господ си знае работата да събере двата празника в един ден, само че и ние да не се бутаме в неговата, пошегува се тя. Като се черкуват и вдигнат софрите вкъщи, локалните роми ще излязат на площада до читалището. Диджеят ще е там още в 15 часа, зареден с български, ромски части и на който каквото му душа желае. Принципът ще бъде - който води хорото, поръчва музиката. Дисководещият ще отстъпи микрофона в Час на гениите, когато всеки ще може да покаже  певческа заложба. Накрая ще бъде излъчен „ Ромски славей ”, спонтанен конкурс ще избере и най-добре облечената циганка на площада.

" Преди години на Великден имаше оркестър, в последно време - не. Не умеят да се веселят хората. А в нашата общественост може да нямаме един лев в джоба, обаче душа необятна и пуйка на масата. Така се резервира духът, дори в сложни времена ”, сподели Албена Костадинова. И добави, че в последните години ромската общественост се трансформира - към този момент има студент в Медицинския университет, различен учи архитектура в София. Все повече младежи поемат и към елитни гимназии. Променя се средата, усъвършенстват се изискванията на живот, всеки си стяга къщата, сподели още дамата от ромската общественост. Вечер, като не може да заспи, почва да брои мислено. Обаче не овце, а отпътувалите за чужбина събратя. Отмята къща по къща - до момента в който стигне своята, са станали 130. Ходят да заработват в строителството в Берлин, други са  във заводи в Англия. Даже към този момент купуват парцели там, вметва Албена. И тя ще поеме към Острова в края на месеца - да види първото си внуче Виктория. „ На 58 години за първи път ставам баба, това е напряко срамно в етноса, където на 30 към този момент имат внуци ”, майтапи се със себе си Костадинова. „ Защо Виктория, а не Албена, пошегувала се тя с младите - да не дава кралицата по 21 000 паунда, в случай че кръстят бебе на нейното име? ” Те за малко да се заловен, пък сякаш са обръгнали, тъй като синът  е в Лондон към този момент 12 години.

Като се родила внучката, Албена проводила 35 кг дрешки. Сега ще подари злато. Обаче не приема тертипа на огромното закичване по сватбите. „ Кичат се като мулета, пък след това нямали пари да пращат децата на учебно заведение! ”, не е съгласна етнолидерката. Събратята поучава да внимават какъв образец дават на децата - че те, каквото видят, това повтарят. Неколцина наклонен, след това за всички ни споделят, че сме калпави, гневи се Албена. „ Който единствено чете по форумите, има вяра. Който има другари и влезе в нашата общественост, знае, че не сме неприятни хора ”, прибавя тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР