Диана Манолова ръководи отдел „Специализиранa търговска мрежа“ във Филип Морис

...
Диана Манолова ръководи отдел „Специализиранa търговска мрежа“ във Филип Морис
Коментари Харесай

Кризата с COVID-19 ще се окаже катализатор за процесите на дигитализация в бизнеса

Диана Манолова управлява отдел „ Специализиранa комерсиална мрежа “ във Филип Морис България. Диана се причислява към компанията през 2019 година след дълготраен опит във водеща телекомуникационна компания. Диана е приключила бакалавърската си степен в Американския Университет в България. В следствие придобива магистърска степен MBA от университета „ Сити Юнивърсити Сиатъл “, Съединени американски щати (City Unversity of Seattle).

• Пандемията Коронавирус -19 и въведеното изключително състояние постановиха съществени ограничавания за бизнеса в България. Как успявате да задържите и потребителите си и да ги обслужвате в тази обстановка?

Кризисната обстановка в резултат на пандемията от Коронавирус 19 е невиждано предизвикателство за цялото човечеството и за бизнеса в международен мащаб. Вярвам, обаче, че тази рецесия ще се окаже катализатор за процесите на цифровизация в бизнеса и че в този сериозен интервал е значимо фирмите да останат покрай своите клиенти в цифровата среда.

За да се приспособяваме към изключителната обстановка, ние във Филип Морис България трябваше да реагираме бързо, да активизираме и пренасочим част от ресурсите си, да се реорганизираме и да подходим друго. Това, което направихме, първо, е да засилим още повече цифровите си канали, с цел да можем да осигурим нужната потребителска грижа отдалечено и да отговорим на въпросите и проблемите на потребителите си без закъснение. Оставаме разполагаем за подпомагане на нашите клиенти по телефон посредством центъра за обслужване на клиенти и онлайн посредством уебстраницата ни, по имейл и в обществените канали - през Viber, Фейсбук, Twitter. Стараем се да отговаряме извънредно бързо на потребителските запитвания и да оказваме подпомагане от разстояние в случаи на въпроси и при зародили проблеми.

За нас е извънредно значимо в този спешен интервал да бъдем покрай потребителите си и да им осигуряваме нужната грижа там, където прекарват по-голямата част от времето си – в цифровата среда.

• Какви препоръки бихте споделили за сполучлива акомодация на бизнеса в този интервал?

Най-важното в миг на рецесия като тази е да поставиш преди всичко сигурността и сигурността на своите чиновници и техните близки, да се погрижиш за своите екипи, да бъдеш покрай тях и да се вслушваш в техните оферти. Само тогава ще можете да преминете дружно и сполучливо през всяка обстановка, даже в случай че се постанова да положите изключителни старания. Радвам се да видя още веднъж, че нашите чиновници и сътрудници демонстрират изключителна ангажираност, готовност, мощ и резистентност с фокус върху грижата за клиента в този комплициран интервал.

• Как успявате да поддържате екипите си ангажирани и по какъв начин се справяте с работните процеси от у дома?

Ежедневно поддържаме контакт с целия екип и с сътрудниците ни отдалечено. За положителната връзка и съгласуваност използваме опциите на цифровите канали и системите, които компанията ни преодставя, с цел да останем свързани един с различен. В тези дни разчитаме на разнородни платформи като Microsoft Teams, Slack, Skype for Business и други, както и на обществените канали, с цел да останем във връзка. Всеки ден се чуваме и „ виждаме “ виртуално, планираме дейностите си, вършим промени, когато е належащо, обменяме информация и хрумвания за по-ефективната работа в този интервал. Общуването без контакт онлайн и координацията от разстояние е предизвикателство, само че когато имаме вярното схващане за обстановката и останем фокусирани върху грижата за клиента и поддръжката един към различен, се приспособяваме бързо и се оправяме сполучливо.

• Вие се присъединявате към Филип Морис България след дълъг работен опит в една от водещите телекомуникационни компании. Какво ви притегли към сегашната ви роля в компанията?

Две са нещата, които ме накараха да се причисля към във Филип Морис България. Първото беше срещата ми с Джордж Маргонис, генералния шеф на Филип Морис за България, на изявлението ми за работа. Тогава си помислих „ Това е бизнес водач, с който бих желала да работя! “. Мисля, че за всеки чиновник е значимо да се въодушевява от директния си началник и останалите водачи в организацията и да работи в среда, която му дава опция за развиване. Но главната причина беше амбициозната визия на Филип Морис Интернешънъл да построи свят без тютюнев пушек. Аз самата съм някогашен пушач и доста добре знам какъв брой е мъчно да се откажеш от нездравословния табиет. Затова и, когато научих за по-добрите бездимни други възможности, които ФМИ създава и научните проучвания, в които влага, бях уверена, че желая да се причисля към компанията. Приемам идеята като моя персонална – построяването на бъдеще без пушек.

• Като жена-ръководител на отдел, какви са провокациите, които срещате в работата си и смятате ли, че дамите могат да са толкоз положителни водачи в бизнеса като мъжете или даже по-добри от тях? Усещали ли сте в миналото състезание с мъжете за мениджърски позиции?

Никога, безусловно в никакъв случай, не съм срещала провокации в работата си заради обстоятелството, че съм жена. Смятам, че подобен прочит на нещата в нашите географски ширини е неточен. Ако работиш задоволително добре и постигаш резултати, няма значение дали си мъж или жена. Бизнесът е насочен към резултатите, а не към пола. Тайната на положителната кариера е не от кой пол си, а какъв брой същински отдаваш знанията си, мисълта си и сърцето си в работата, тъй че да имаш най-хубавите резултати.

• Филип Морис Интернешънъл си слага цел за 40% дами на управителни позиции в компанията в целия свят. Вие сте един от представителите на такава позиция в България. Какъв съвет бихте дали на дамите, които се стремят да се развиват кариерно в огромни интернационалните компании?

Бъдете себе си, в никакъв случай някой различен! Работете старателно и със сърце като не забравяте да се грижите за хората си. Винаги мислете по какъв начин да извършите по този начин, че нещата на фокус да се случат, вместо да се фокусирате върху всичките извинения по тази причина за какво те не биха могли да се случат. Ако вършиме това, няма да има значение дали сте мъж или жена!

Материалът е оповестен с поддръжката на Филип Морис България

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР