Диана Ковачева ще подаде оставка като омбудсман през следващата седмица

...
Диана Ковачева ще подаде оставка като омбудсман през следващата седмица
Коментари Харесай

Диана Ковачева и двама подуправители на БНБ отпадат от списъка за избор на служебен премиер

Диана Ковачева ще подаде оставка като омбудсман през идната седмица и няма да взе участие в процедурата по желание на длъжностен министър председател.

Подуправителите на Българска народна банка Петър Чобанов и Радослав Миленков също дадоха да се разбере, че не желаят да поемат функционалностите на длъжностен министър председател, а избират да остане на сегашната си позиция.

Така описът на евентуалните благоприятни условия за длъжностен министър председател се съкрати още повече.

Ковачева възнамерява да се реалокира на нова позиция като български арбитър в Съда в Страсбург и мандатът ѝ ще стартира до няколко седмици.

" Клетвата ми е напълно скоро, тъй че не мога да стана длъжностен министър председател. За страдание аз не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка зам.-омбудсман, защото има процедура, която лишава време. Тя ще бъде погазена, в случай че аз просто по този начин предложа някой. Поради тази причина, а и защото моята клетва наближава, аз считам за редно в най-скоро време да си подам оставката, с цел да отворя пътя на Народното събрание да избере нов омбудсман ", сподели Ковачева.

Процедурата за избор на омбудсман също лишава седмици, тъй че няма съвсем никаква възможност нейният правоприемник да влезе в разискванията за нов длъжностен министър председател поради неналичието на време.

" Аз персонално считам, че и омбудсманът, и зам.-омбудсманът би трябвало да бъдат надалеч от политиката. За другите не мога да разясня ", сподели тя.

Петър Чобанов на собствен ред направи отпратка към вчерашната позиция на шефа на Българска народна банка, съгласно който нито той, нито заместниците му могат да влязат в изпълнителната власт и по едно и също време с това да запазят постовете си в банката.

" Аз постоянно съм постъпвал отговорно от позиция на обществения интерес. Това, което върша като подуправител на Българска народна банка, също е значимо. Мисля, че поради еврозоната и по-нататъшното икономическо развиване, екипът в централната банка би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. Разбира се, всеки би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента ", сподели той.

Вторият подуправител на Българска народна банка Радослав Миленков също се базира на позицията на Димитър Радев и уточни, че като член на надзорния съвет на Европейската централна банка: " Аз съм банкер, не политик ".

Още преди срещите в президентството водачът на ГЕРБпризова президента да не показва за длъжностен министър председател нито ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, нито ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР