Диана Ковачева коментира, че президентът е наясно, че тя заминава

...
Диана Ковачева коментира, че президентът е наясно, че тя заминава
Коментари Харесай

Кой е избраникът: Радев се срещна с всички потенциални кандидати за служебен премиер

Диана Ковачева разяснява, че президентът е наясно, че тя отпътува за Страсбург, защото е определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида. " Клетвата ми е напълно скоро, тъй че не мога да стана длъжностен министър председател ", сподели тя и добави, че подава оставка още идната седмица. Не спести персоналното си мнение, че омбудсманът и неговият заместител

Последваха диалози с

Чобанов дефинира диалога с президента Румен Радев като изчерпателен и потребен и за двете страни и сподели, че президентът би трябвало да откри решение в тази обстановка. Чобанов сподели, че във всяка обстановка е постъпвал доста отговорно, в името на обществения интерес.

Колегата му подуправител Радослав Миленков съобщи, че би трябвало да има здрава отдалеченост сред Българската национална банка и политическия живот. " Целият ми професионален път е като банкер, не като политик ", сподели още Миленков.

" Включването на шефа и подуправителите на Българска народна банка в процедурата за избор на длъжностен министър председател е решение на законодателя. Аз съм тук да осъществим конституционната процедура ", пък беше коментарът на Андрей Гюров след срещата си с президента. Двамата с някогашния народен представител от Политическа партия разискали ролята и дилемите на Българска народна банка в процеса на присъединение към еврозоната, както и всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и дилемите, които предстоят.

Процедурата при президента приключи със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. - повече от час, до момента в който останалите излизаха начбързо от Президенството.

" Ние не сме най-подготвените и най-подходящите хора. Има ужасно доста хора в тази страна, които заслужават да бъдат на тази позиция ", съобщи Тодоров след срещата с Радев, като направи ангажимента, че приказва и от името на Горица Кожарева, което стоеше компактно до него. Според заместниците на Димитър Главчев " е неразбирателство изборът да се свежда до 10 индивида ".

" Двамата сега сме подложени на необикновено напрежение ", призна Тодоров и разкри, че брачната половинка му не може да спи от терзание към този момент цялостен месец. Предположи, че това се отнася и до брачна половинка на Кожарева.

Докато президентът Румен Радев се срещаше с кандидатите за длъжностен министър-председател на " Дондуков 2 ", както повеляват последните конституционни ремонти, направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, в Народното събрание продължиха да се упрекват кой носи виновността за бомбите, заложени в тях.

и правосъдния министър Атанас Славов с коментара, че той напълно им се е доверил. Успокои още, че мераклии за длъжностен министър председател постоянно ще има.

, които все още могат да се окажат спънка пред назначението на длъжностен министър председател. Спешно беше свикана правната комисия, а по-късно и пленарната зала гласоподава на първо четене промени в закона за Българска народна банка, за Сметната палата и за омбудсмана. Целта на корекциите - да разрешат на евентуалните претенденти за длъжностен министър председател, които са ръководители на изредените в главния закон държавни институции, и на техните заместници да заемат и друга държавна служба.

Сега законът им не разрешава съвместяване, а това ще рече, че никой от тях без тези законови промени не може да стане длъжностен министър-председател. Депутатите записаха, че длъжностите, изброени за евентуален длъжностен министър председател, ще могат да излизат в неплатен отпуск и по-късно да се връщат на остарелия си пост. Опозицията възрази и укори създателите на конституционните промени, шести подред, че още веднъж нарушават главния закон с днешните промени. 

Остава президентът да вземе решението си и да насрочи съвещания с партиите, откакто по-рано през днешния ден пред медиите той повтори, че кръгът мощно се стеснява и " поради редица проблеми във връзка с съгласуемост на редица от тези длъжности ". Точно поради това депутатите се заеха на галоп да трансформират законите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР