Диана Ковачева изпрати препоръка до Асен ВасилевОмбудсманът Диана Ковачева изпрати

...
Диана Ковачева изпрати препоръка до Асен ВасилевОмбудсманът Диана Ковачева изпрати
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска повече пари за децата с увреждания

Диана Ковачева изпрати рекомендация до Асен Василев

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до министрите на труда и обществената политика Иванка Шалапатова и на финансите Асен Василев, в която упорства с новия държавен бюджет да бъдат обновени месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на междинното обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст, регламентирани в член 8д от Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД).

Сега помощта за децата е разграничена в три групи съгласно степента на тяхното увреждане. Най-малко средства месечно получават децата с избрани от 50 до 70 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност - 350 лева, на децата с избрани от 70 до 90 на 100 степен на увреждане на месец им се поставят по 450 лева, а децата с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане или степен на трайно понижена продуктивност - по 930 лева, което е извънредно незадоволително поради инфлацията и нарасналите цени на храни, медикаменти и прочие

Омбудсманът обръща внимание на обстоятелството, че тези месечни помощи освен не са пипани от края на 2016 година, само че и че досега не е очакван никакъв механизъм за автоматизираното им осъвременяване през годините.

„ С оглед наредбата на член 8д, алинея 2 от ЗСПД, която не позволява размера на помощите да е по-малък от миналата година, размерите на финансовата поддръжка на обособените групи правоимащи са оставени към този момент 7 години, без да бъдат изменени в Законите за държавния бюджет на Република България “, написа публичният бранител.

Проф. Ковачева показва още, че неведнъж е поставяла този проблем на вниманието на виновните органи, в това число посредством изложение на изрично мнение при разглеждането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година, обнародван Дъждовни води. бр.66 от 1 август 2023 година, само че и досега действителни дейности за разрешаването му не са подхванати.

„ Необходимо е да се обърне внимание на обстоятелството, че поддръжката на фамилиите, в които има деца с трайни увреждания, е доста понижена през последната година. Причина за това е сериозната инфлация в страната, която рефлектира върху опциите да бъдат задоволявани потребностите на децата. В тези условия вършат мощно усещане механизмите за установяване на размерите на месечната финансова поддръжка и целевата финансова поддръжка за хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст по член 69 от Закона за хората с увреждания, както и размерите на другите обществени помощи след последните позитивни дейности за промени в Закона за обществено подкрепяне, обнародван Дъждовни води, бр. 102 от 2022 година, в действие от 1 юни 2023 година Всички тези обществени заплащания са обвързани с линията на беднотия, която е динамичен индикатор “, акцентира омбудсманът.

Диана Ковачева е безапелационна, че усложненията пред фамилиите на децата с трайни увреждания и оставянето единствено на тази уязвима група без опция да получава съответен и обновен годишно размер на държавна поддръжка, поражда условия за повишение на общественото напрежение и неодобрение, доказателство за което са постъпилите в институцията стотици тъжби по казуса от наранени жители през последните няколко месеца.

„ Месечните помощи са единствената поддръжка на фамилиите с деца с увреждания, която се отпуска под формата на месечни парични помощи. Те подкрепят приходите на полагащите грижи и са значима опора в напъните за обезпечаване на заслужен живот на децата с увреждания в домашна и фамилна среда, при вземане предвид с най-хубавите им ползи. Поради тази причина, техният размер следва да е съответен, като отразява инфлационните процеси в страната, цената на минималната работна заплата и другите типове пенсии по Кодекса за обществено обезпечаване “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща обърне внимание и на различен аспект на казуса, че определените подходи за актуализиране на получаваните от страната средства водят до забележителна разлика в третирането на децата с увреждания и техните родители/полагащите грижи с помощи по член 8д от ЗСПД по отношение на жителите с увреждания с месечна поддръжка по член 70 от Закона за хората с увреждания. Тя показва, че и двете групи са еднообразно уязвими и имат потребност от съответна поддръжка, като при децата с увреждания тя не се трансформира.

„ Още по-сериозен е казусът при децата с избрани 90 и над 90 на 100 тип и степен на увреждане, които са включени като ползватели на персонална помощ по Закона за персоналната помощ. Съгласно член 13, алинея 2 от Закона за персоналната помощ размерът на помощите по член 8д от ЗСПД се понижава в допълнение с до 380 лева от помощта, като съответният размер подхожда на избрания брой часове в самостоятелната оценка на потребностите, да се превеждат по бюджета на общината от Агенцията за обществено подкрепяне, след определянето на помощник и сключването на трудовия контракт “, сигнализира омбудсманът с настояването поддръжката на децата с увреждания да бъде съобразена с техните потребности и интернационалните актове, по които страната ни е страна, като бъдат обновени с държавния бюджет за 2024 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР