Диамантите вероятно са едни от най-търсените скъпоценни камъни в света.

...
Диамантите вероятно са едни от най-търсените скъпоценни камъни в света.
Коментари Харесай

Hope и Cullinan - двата най-желани диаманта в света

Диамантите евентуално са едни от най-търсените скъпоценни камъни в света. Много хора по света се стремят да намерят тези невероятни блестящи камъни, които се разграничават по карати и непорочност и чието впечатляващо естествено образувание на стотици километри под повърхността подлудява човечеството от антични времена. Скорошно изследване обаче откри, че Hope и Cullinan, два от най-известните диаманти в историята, са се образували надълбоко в Земята - до ядрото на планетата, информира Еl Сonfidencial.

От доста години е известно, че диамантите образуват на към 150 до 200 километра под повърхността на Земята. Всички диаманти са направени от въглеродни кристали в допълнение с различни химически примеси, намиращи се в недрата на Земята. Налягането, което съществува под тектонските плочи, приключва с тласкането им към повърхността, до момента в който те доближат дълбочина, относително близка до хората, които посредством разнообразни мини в последна сметка ги извличат на повърхността. Последното проучване, оповестено на конференцията по геохимия Goldschmidt откри, че тези два диаманта - Hope и Cullinan имат сходни и доста разнообразни примеси от всеки различен елмаз, което допуска, че са родени на доста по-голяма дълбочина от останалите.

Останки от минерал, наименуван бриджманит, са открити и в двата диаманта, както и в други два диаманта, по-малко известни от Hope и Cullinan, само че които имат същите характерности за непорочност и цвят. Бриджманитът е доста постоянно срещан минерал вътре в Земята, само че той не се образува в кората или в горната тога, а единствено в най-близките до ядрото дълбочини. Именно това води до мисълта, че раждането и на двата диаманта е станало покрай ядрото на планетата. Предполага се, че и двете части са зародили в долната тога на Земята, дълбока повече от 660 километра. 

" Намирането на тези минерали, хванати в елмаз, значи, че самият елмаз би трябвало да е кристализирал до дълбочина, където бриджманитите съществуват, доста надълбоко в границите на Земята ", разяснява в изказване Евън Смит от Гемологичния институт на Америка.

Диамантът Hope произлиза от диаманта Tavernier Blue, открит в мина Kollur в Голконда, Индия. Той е с почти тегло 45,52 карата и стана популярен след като въодушевено от него бижу се появи във кино лентата " Титаник ". Историята споделя, че той се смята за анатемосан елмаз, заради нещастията, които са се случили на всички негови притежатели, от Жан-Батист Таверние - първият му собственик - през Луи XVI, Мария Антоанета, Джордж IV или Хабдул Хамид II, измежду доста други Всички те са имали трагична гибел, която се е приписвала на притежанието на този елмаз.

От своя страна диамантът Cullinan има достойнството да бъде най-големият елмаз, открит в цялата история, с бруто тегло над 3000 карата. Той е открит в мина Premier, намиращ се в град Cullinan (Южна Африка), само че към този момент не е в първичното си положение, защото беше разграничен на няколко части, в това число две, които сега принадлежат на английската имперска корона. Сега се знае, че произходът на двете е по-загадъчен, в сравнение с се смяташе до момента.

Източник: Еl Сonfidencial
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР