Диамантената лига обяви, че четири дисциплини (200 метра, 3000 метра

...
Диамантената лига обяви, че четири дисциплини (200 метра, 3000 метра
Коментари Харесай

Диамантената лига се отказа от атрактивни дисциплини във финала през 2020 г.

Диамантената лига разгласи, че четири дисциплини (200 метра, 3000 метра стийпълчейз, хвърляне на диск и троен скок) няма да бъдат част от главната стратегия през 2020 година. Решението идва, откакто Диамантената лига редуцира дисциплините до 24 (12 мъжки и 12 женски), както и времето за лъчение, което следващата година ще бъде 90 минути, а не както до момента 120 минути.

Дисциплините 200 метра и стийпълчейз ще бъдат включени в пет от шампионатите, само че не и във финалния в Цюрих. Тройният скок и мятането на диск пък ще попадат единствено в два от шампионатите.

Представители на Диамантената лига обясниха, че намаляването на стийпълчейза, диска и тройния скок идва след извършено изследване измежду почитателите. За 200 метра пък решението е взето поради претоварване на програмата (тъй като 100 метра остава), изключително в олимпийска година, каквато ще е 2020 година

Промените ще обиден съществено и част от най-хубавите български спортисти, измежду които и Ивет Лалова-Колио, която тази година имаше предложения за всички диамантени шампионати на 200 метра. Макар тази година Габриела Петрова да не получи покана за присъединяване на диамантен шампионат в тройния скок, в предходните години имаше място измежду най-хубавите. С намаляването на шампионатите обаче тя също губи съществени шансове да се появи в влиятелната верига през 2020 година

“Нашата цел е да създадем по-бърза и по-вълнуваща световна лига, която ще бъде витрината на нашия спорт. Лига, която телевизионните оператори желаят да покажат, а почитателите желаят да гледат. Ние обаче разбираме разочарованието на спортистите от тези дисциплини, които не са част от сезон 2020 на Диамантената лига”, сподели президентът на Международната асоциация на атлетичиските федерации (IAAF) Себастиан Коу.

По-рано тази година Диамантената лига анонсира, че 2019 година ще бъде последната с тичане на 5000 метра. Догодина тази дисциплинираност ще бъде сменена от 3000 метра.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР