Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони,

...
Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони,
Коментари Харесай

Диамантена прогоба тегнела над крал Чарлз III

Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история

В социалните мрежи се появи нова тайна доктрина, която е основана на дългогодишната история на диаманта Кохинор. Според доста консуматори скорошната диагноза на крал Чарлз III се дължи точно на проклинание, което тегне върху кралското украшение.

Диамантът Кохинор, който е вграден в една от кралските корони, има дълга история. Той е придобит от мини в Индия преди хиляди години. Според хиндуиските вярвания диамантът е бил уважаван от богове като Кришна, макар че носи със себе си проклинание.

Кохинор е в основата на доста интриги в кралския двор на Индия през годините, до момента в който през средата на XVII век не става част от английските кралски бижута. Векове наред Индия е единственият източник на диаманти в целия свят. Чак през 1725 година са открити диамантени мини в Бразилия. Като част от индийската традиция бижутата са тези, които издавали статута на благородниците, а не облеклата. Първото споменаване на диаманта Кохинор е от 1628 година, когато е бил част от кралски престол дружно със стотици други бижута.

През 1739 година персийският водач Надер Сах превзема Делхи и си потегля с тонове злато и скъпоценности. Според записаното в историята Сах е имал потребност от 700 слона, 4000 камили и 12 000 коня, които да дърпат натоварените със богатство транспортни средства. Сред тях е и тронът с диаманта Кохинор. Години наред диамантът се предава от ръка на ръка и е в основата на редица кървави спорове. Бавно се връща назад в Индия, където обаче нахлуват британците.

За тях Кохинор се трансформира повече в знак на въздействие и мощ, в сравнение с в хубав обект. Историците съпоставят диаманта с единствения пръстен от сагата на Дж. Р. Р. Толкин „ Властелинът на пръстените “ – един елмаз, който господства над всички останали.

Така Кохинор става благосъстоятелност на английското кралско семейство и кралица Виктория. Бижуто става част от наложителните регалии в фамилията, като даже е модифицирано. Диамантът, който познаваме в този момент, е с друга форма и два пъти по-малък от оригинала.

В Индия, както и във Англия бързо се популяризира мит за проклинание, което тегне над Кохинор. Според историята на бижуто всяка една династия изчезва, откакто има скъпоценния камък. Според индийско изложение на диаманта „ този, който има диаманта, ще има и света. Но ще познава и всичките му несгоди. Само Бог или жена могат да го носят без последствия “. Поради тази причина британците доста внимават камъкът да се носи единствено от дами – от кралица Виктория до кралица Елизабет II. И по този начин стигаме до крал Чарлз III – първият мъж, носил диаманта Кохинор в короната си от епохи.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР