“Диалогът с РСМ няма лошо да се интензифицира, да има

...
“Диалогът с РСМ няма лошо да се интензифицира, да има
Коментари Харесай

Денков отговори на Османи: Няма лошо диалогът с РСМ да е по-интензивен, но задачите пред Скопие остават същите

“Диалогът с РСМ няма неприятно да се интензифицира, да има повече полемики и срещи, само че това не трансформира нищо във връзка с позицията на България по отношение на тъй наречените европейски компромис, който последва френското предложение и където РСМ има да извърши избрани задания ”.


Това съобщи пред БГНЕС министър председателят акад. Николай Денков.

Денков разяснява думите на външния министър на РСМ Буяр Османи в Дубровник, който сподели, че " разговорът с България би трябвало да е по-интензивен ".

“Няма неприятно ние да приказваме по бизнес планове и всичко, което би било потребно за двете страни, само че това не трансформира по никакъв метод външнополитическата позиция на България ”, съобщи още министър председателят.

От следващата година България ще съблюдава решението, признато на последната среща на НАТО, което гласи, че страните-членки на Алианса би трябвало да отделят най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт на националните си бюджети за защита. " За тази година България е заложила 1,88% от Брутният вътрешен продукт, а за 2024г. те ще бъдат 2%. От идната година ще изпълняваме това условие на НАТО, и то е обвързвано с усложнената среда. Ние би трябвало да подсилим потенциала на българската войска ”, сподели още акад. Денков пред БГНЕС. “При един подобен бюджет, който се прави на края на годината, би трябвало оптимално бързо да се задвижват прехвърляния в разнообразни направления. Примерно, Сдружението на общините от много време споделя, че кметовете не могат да образуват своите бюджети, тъй като чакат националния. Отделно, виждате, че има претенции от другите групи от Министерство на вътрешните работи, както и такива от Национален осигурителен институт, които желаят нарастване. За да осигурим 3% недостиг, който за нас е висок приоритет, ние към този момент би трябвало да търсим преразпределяне на средствата, в случай че ще вършим нови. С други думи, в случай че би трябвало да прибавим до 2% тази година, което никой от нашите сътрудници не го желае, ние би трябвало да вземем отнякъде другаде, а това не го считаме за рационално ”, сподели още министър председателят акад. Николай Денков. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР