Диалогът между правителствата на България и Република Северна Македония е

...
Диалогът между правителствата на България и Република Северна Македония е
Коментари Харесай

Илхан Кючук: Диалогът България-РСМ трябва да получи подкрепата и на опозицията в двете държави

Диалогът сред държавните управления на България и Република Северна Македония е динамизиран и би трябвало да получи поддръжката на европейските сътрудници.

Така докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючук разяснява договарянията София-Скопие в " Говори в този момент ". Кючук е европейски народен представител от ДПС/Алианс на либералите и демократите.

Според него връзките сред двете страни би трябвало да бъдат доразвити на равнище секторни политики и да получат поддръжката на цялото общество, в това число и на опозицията, тъй като единствено напъните на двамата министър-председатели не са задоволителни.

Срещата на северномакедонския президент Стево Пендаровски с представители на ОМО-Илинден сигурно не оказва помощ на добросъседските връзки сред двете страни, добави още Кючук.

В студиото на " Говори в този момент " той разяснява и предложенията на Движение за права и свободи за смяна в Конституцията. От придвижването са показали плана си първо в Брюксел, а след това в София, защото се вслушват в рекомендациите и е най-естествено да стартират от там, разяснява Кючук.

От Движение за права и свободи оферират:
основният прокурор да може да бъде разследван от магистрат над 65 години с над 20 годишен опит, който след следствието на получи обезпечено кариерно развиване като се върне във Върховния касационен съдадминистративните звена на прокуратурата да реализират контрол над дейностите на основния прокурорполитиката на гл. прокурор да е съсредоточена само върху наказателното правоВисшият правосъден съвет да се раздели на две - на прокурорски и на съдийски. От него да отпаднат основния прокурор, правосъдния министър и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Прокурорската гилдия да се състои от 7 члена, определени от квотата на Народно събрание и 6 от прокурорските среди, а съдийската - назад - 7 от съдийските среди и 6 от парламентарната квота.въвеждане на самостоятелната конституционна тъжба.
Тези оферти не изискват привикване на Велико национално заседание, тъй като не трансформират модела, разяснява Кючук.

От придвижването считат, че е пристигнал политическият миг те да бъдат осъществени, тъй като при ръководството на ГЕРБ и патриотите те са защитавали статуквото и това не е било допустимо.

Кючук посочи, че в лицето на новата коалиция вижда воля това да се промени.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР