Диалогът Белград-Прищина продължава, но не е постигнат напредък. Това заяви

...
Диалогът Белград-Прищина продължава, но не е постигнат напредък. Това заяви
Коментари Харесай

Преговорите между Сърбия и Косово остават без напредък

Диалогът Белград-Прищина продължава, само че не е реализиран прогрес. Това съобщи специфичният делегат на Европейски Съюз Мирослав Лайчак. Делегации от двете страни се срещнаха в Брюксел в понеделник, само че и Сърбия и Косово остават скептични.

Създаването на Асоциация на сръбските общини в Косово към момента е главният проблем. Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че тя може да бъде образувана, само че без териториална автономност и изпълнителни пълномощия.

 
Проектът, който показах, е въодушевен от хърватския модел за националните малцинства, т.е. в тази ситуация за сръбското малцинство. Споразумението за модела за отбрана на сръбското малцинство в Хърватия беше признато и от Сърбия, тъй че сметнахме, че това е мястото, от което ще можем да почерпим ентусиазъм.
Албин Курти, министър председател на Косово

Правото на национална и културна еднаквост, свободата на изповедание, както и правото на сдружаване за реализиране на общи ползи са някои от правата на малцинствата в Република Хърватия.

 
Когато приказваме за по този начин наречения Хърватски модел, той беше въведен посредством конституционния закон за правата на малцинствата. Той е сполучлив и може да служи за образец.
Гордан Радман, външен министър на Хърватия

Сърбите слагат изискване за връщане в косовските институции по отношение на автономност, изпълнителна власт в опазването на здравето, стопанската система, образованието, със личен бюджет, парламент, президент и знаме. Сърбите в Хърватия не разполагат с толкоз доста. Хърватският модел не е допустим за сърбите, а желанията им се считат за рискови от албанците.

„ Хърватският модел може да се приложи при нашите представители, защото те обявиха, че двете Брюкселски съглашения не са настоящи “, сподели Мазлюм Баралю, професор по конституционно право.

Сърбите виждат измама в „ хърватския “ модел.

 
Съществува даже известна заплаха посредством този развой промените на към този момент съществуващите законодателни рамки да доведат до по-нататъшно ограничение на правата на сръбската общественост, което е част от политиката.
Миодраг Миличевич, Неправителствени организации

По време на визитата си в Косово специфичният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Белград и Прищина Мирослав Лайчак не разяснява визията на Курти, като сподели единствено, че всеки модел на Общността на сръбските общини, образуван в духа на европейските полезности, е допустим.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР