Диализно лечение да може да се извършва и в отделения

...
Диализно лечение да може да се извършва и в отделения
Коментари Харесай

Диализно лечение ще се провежда и в структури по нефрология и вътрешни болести

Диализно лекуване да може да се прави и в отделения по нефрология и вътрешни заболявания. Такива промени в медицинския стандарт по диализно лекуване предлага Министерството на здравеопазването.

Целта е бъде отстранена нормативната спънка за реализиране на действия по диализно лекуване в структури по нефрология или по вътрешни заболявания от второ и трето равнище на подготвеност, каквато опция при в този момент настоящата нормативна уредба няма, излиза наяве от претекстовете на вносителите.

Редица лечебни заведения в страната, най-вече многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, имат разкрити в структурите си и настоящи все още единни отделения по нефрология и диализно лекуване, се споделя още в тях. 

Вносителите означават, че с цел да отговорят на условията на одобрените медицински стандарти на сегашния стадий лечебните заведения с разкрити структури по нефрология с диализно лекуване следва да подхващат дейности за преобразуването и разделянето им, което води до по-големи разноски и компликации както за обезпечаване на спомагателен личен състав за две обособени болнични структури, осъществяващи действия в обсега на една и съща здравна компетентност, по този начин и административна тежест по отношение на смяна на издадените им позволения за лечебна активност от министъра на опазването на здравето.

Разделянето на съществуващи отделения по нефрология с диализно лекуване, обуславяйки нуждата от прехвърлянето на пациентите от едната конструкция в другата и назад при потребност от реализиране на избрани медицински действия в хода на лечебния развой, затруднява излишно и провеждането на лечебния развой на пациентите, което би влошило качеството на оказваната здравна помощ по здравната компетентност „ Нефрология “, считат още специалистите.

„ Предложените промени в двата медицински стандарта са с оглед синхронизиране на условията им в тази тенденция. Целта на плана е гарантиране на сложно здравно обслужване на пациентите с бъбречни болести и унищожаване на нуждата от откриване на обособени болнични структури в обсега на здравната компетентност „ Нефрология “ за действия по диализно лекуване и за нефрология “, заключават те.

Проектът е отворен за публично разискване до 30.07 т.г.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР