Диабетът е хронично заболяване, чийто основен признак са високите нива

...
Диабетът е хронично заболяване, чийто основен признак са високите нива
Коментари Харесай

The Lancet: към 2050 година болните от диабет ще бъдат 1.3 милиарда души

Диабетът е хронично заболяване, чийто главен симптом са високите равнища на глюкоза в кръвта. През 2019 година болестта е осмата водеща причина за гибел и неработоспособност. Голямо изследване, оповестено в The Lancet, откри, че до 2050 година 1,3 милиарда души в международен мащаб ще имат диабет, което е съвсем два пъти повече от сегашния им брой. Тази задаваща се зараза ще усили разноските за опазване на здравето, защото диабетът води до сърдечни болести, бъбречна непълнота и редица други проблеми.

Според учените главната причина за това разпространяване на заболяването е затлъстяването. Резултатите от проучването демонстрират също, че в света има към 529 милиона души с диабет вид 1 и вид 2, което е към 6,1% от международното население. Уви, даже с напредъка на медицината и растежа на международната стопанска система здравето ни е изложено на риск. Същото се отнася и за продължителността на живота.

Глюкозата е значим източник на сила за клетките, които построяват мускулите и тъканите. Тя е и главният източник на гориво за мозъка.

Диабетът: какво би трябвало да се знае?

Когато организмът не може да създава задоволително инсулин или да го употребява дейно за контролиране равнищата на глюкоза в кръвта, стартира цяла каскада от проблеми, които могат да доведат до увреждане на съществени системи на организма като бъбреците, сърцето и нервите.

През 2021 година СЗО стартира няколко нови цели за предварителна защита на диабета дружно с „ цели за лекуване “, които би трябвало да бъдат реализирани до 2030 година, само че дали те ще имат някакво влияние, към момента не е известно, защото диабетът стремглаво се популяризира измежду международното население.

Захарният диабет се отнася до група хронични болести, които засягат потреблението на глюкозата от организма. Най-често срещаните форми на болестта – диабет вид 1 и вид 2, имат разнообразни рискови фактори и тактики за лекуване. Основната причина за диабета варира според от вида.

Хроничните форми на болестта са диабет вид 1 и диабет вид 2. Съществуват и евентуално обратими диабетни положения – преддиабет и гестационен диабет. Предиабетът се появява, когато равнищата на кръвната захар са по-високи от естествените, само че не са задоволително високи, с цел да се сложи диагноза. Предиабетът може да докара до развиване на болестта, в случай че не се вземат ограничения за предотвратяването му. Гестационният диабет поражда по време на бременността.

Диабетът през 2050 година

Ново изследване разкрива, че в света има към 529 милиона души с диабет вид 1 и вид 2, което съставлява към 6,1% от популацията на планетата. В неотдавна оповестена публикация откривателите проучват 27 193 източника на данни и ползват системата GBD на СЗО, с цел да оценят разпространяването на болестта за интервала 1990-2021 година

Изследователите се концентрират върху разпространяването на диабета, неговото влияние върху качеството на живот и смъртността. Данните за смъртността са употребявани за пресмятане на разпространяването и предстоящата дълготрайност на живота, съобразена с уврежданията. Представени са стандартизирани по възраст резултати за съпоставяне сред другите популации.

Създадени са компютърни модели на смъртността за диабет вид 1 и вид 2, като смъртните случаи са планувани благодарение на логаритмичен регресионен модел. Нефаталните последствия са оценени благодарение на разнообразни източници и данни на самостоятелно равнище.

Проучването включва рискови фактори като замърсяване на въздуха, тютюнопушене, висок показател на телесна маса и ниска физическа интензивност. Проведени са мета-анализи за установяване на връзката сред рисковите фактори и диабета.

Прогнозата е направена благодарение на социално-демографския показател (SDI) за диабет вид 1 и показателя на телесна маса за диабет вид 2. Прогнозата е направена до 2050 година, с цел да се оцени бъдещото разпространяване на болестта. Въз основа на епидемиологичните модели в документа са показани резултатите за 204 страни.

Резултатите от изследването и прогнозата за заболеваемостта от диабет

Резултатите от изследването са притеснителни, защото демонстрират доста и обезпокоително повишаване на разпространяването на диабета в международен мащаб. През 2021 година почти 529 млн. души са имали диабет, като в международен мащаб възрастово стандартизираното разпространяване е 6,1%.

„ Това значи, че над шест от 100 души по света живеят с тази диагноза. Интервалът на неустановеност на разпространяването (UI) варира от 5,8% до 6,5%, което отразява променливостта и евентуалния обсег на получените оценки “, се споделя в научната работа.

Трябва да се означи, че възрастово характерните равнища на разпространяване на диабета дават значима информация за разпространяването на болестта в другите възрастови групи. Резултатите от систематичния разбор демонстрират, че разпространяването на диабета надвишава 20% във всяка възрастова група от 65 до 95 години, като най-високото разпространяване доближава 24,4% във възрастовата група от 75 до 79 години.

Сред хората на възраст под 20 години с диабет е по-малко от 1% от популацията. Това значи, че застаряващото население способства доста за общата тежест на диабета. В документа се показва също, че диабетът вид 2 съставлява 96,0% от всички случаи.

Високият показател на телесна маса (или затлъстяването) е главен рисков фактор за диабета вид 2 (52,2% от всички регистрирани случаи). Констатациите още един път демонстрират нуждата от битка със затлъстяването и разбиране на здравословен метод на живот.

Според изчисленията до 2050 година разпространяването на диабета в международен мащаб ще се усили с 59,7% и ще засегне към 1,31 милиарда души. Увеличаването на разпространяването се дължи и на демографските промени. Очаква се диабет вид 2 да се усили доста в райони като Северна Африка, Близкия изток и Океания. Това нарастване се подхранва от измененията в метода на хранене и понижената физическа интензивност.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР