Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива

...
Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива
Коментари Харесай

Около половин милион души в България страдат от диабет

Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с нараснали равнища на кръвната глюкоза (или кръвната захар), което с времето води до съществено увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.Най-често срещаният е диабет вид 2, нормално при възрастни, който се появява, когато тялото стане резистентно към инсулин или не създава задоволително инсулин.През последните 3 десетилетия разпространяването на диабет вид 2 се е нараснало фрапантно в страни с всички равнища на приходи.Диабет вид 1, прочут в миналото като юношески диабет или инсулинозависим диабет, е хронично положение, при което панкреасът създава малко или никакъв инсулин самичък.За хората, живеещи с диабет, достъпът до налично лекуване, в това число инсулин, е от решаващо значение за тяхното оцеляване.Има световно контрактувана цел за прекъсване на повишаването на диабета и затлъстяването до 2025 година, заяви СЗО.

Около 422 милиона души по света имат диабет, множеството от които живеят в страни с ниски и междинни приходи, а 1,5 милиона смъртни случая се дължат директно на диабет всяка година.Както броят на случаите, по този начин и разпространяването на диабета непрестанно се усилват през последните няколко десетилетия.

Хроничното заболяване придобива мащабите на международна зараза - от него страдат над 360 милиона души, написа Министерството на здравеопазването на Република България.Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, аедин човек умира от това заболяване.Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70000 са деца.СЗО планува към 2030 година над 500 милиона души да бъдат наранени от диабет вид. В Българияспоред статистиката от това заболяване страдат към 500 000 души.40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Както споменахме, съществуват два съществени вида захарен диабет – вид 1 и вид 2. При децата по-типичен е първия вид, а при възрастните се развива главно втория вид диабет.

Основнитерискови фактори за развиване на захарен диабетсанаднорменототегло, както и съществуването на първостепенни роднини, страдащи от захарен диабет, пишат от здравното министерство.Определящо значение имасъщоначинът на живот – хранене, понижена физическа интензивност, стресът в всекидневието. Симптомите, при които би трябвало наложително да се посети ендокринолог, са непрестанна мощна жадност, постоянно уриниране, загуба на тегло, мощно възприятие на апетит, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща уязвимост, внезапно намаляване на тегло и други При болшинството от хората с диабет вид 2 обаче липсват признаци на болестта и то се открива инцидентно при осъществяване на проучвания по различен мотив. Последствията и затрудненията от диабета могат да бъдат доста тежки и с висока цена както за обособената персона, по този начин и за цялото общество.Основен проблем са разрастващите се късни затруднения на заболяването, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна непълнота и хемодиализа, ампутации на крака, съдови затруднения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.

Важно е да се знае, че постоянният самоконтролнамаляваусложненията от диабета с35%.Особено значимо е осъществяването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяванепериодичните прегледи при специалист-ендокринолог са наложителни минимум един път на 6 месеца и даже по-често. От значимо значение е постоянното премерване на равнището на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е належащо проучване и на равнището на липидите. Лечението на болестта е сложно и включва както надзор на равнището на кръвната захар, по този начин и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.Както за диабет от Тип 1, по този начин и за диабет от Тип 2 е належащо експерт да откри хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и наличието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и всекидневен двигателен режим.

Международната Диабетна Федерация предлага най-малко 30 минути умерена физическа активност-бързо вървене, плуване, каране на колело, танци през множеството дни от седмицата. Редовно вървене най-малко 30 минути на ден снижава риска от диабет с 35-40%. Изследвания изрично сочат, чепромяната в метода на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР