Диабет, гастроентерологични проблеми, алергии “ всички знаят, че при тези

...
Диабет, гастроентерологични проблеми, алергии “ всички знаят, че при тези
Коментари Харесай

Вижте при кои очни заболявания трябва да се спазва диета

Диабет, гастроентерологични проблеми, алергии “ всички знаят, че при тези болести болният човек би трябвало да се придържа към избрана диета. Но малко са тези, които знаят, че има и очни болести, които изискват особено внимание към диетата.
Хипертонична ангиопатия на ретината
Развива се заради високо артериално налягане, което не се среща единствено при възрастни хора и пациенти с хипертония. Причините, които предизвикат повишение на налягането, са липса на сън, стрес на работното място, несъразмерен физически и психически стрес, наднормено тегло. Хората се сблъскват с тях без значение от пол, възраст и специалност.
Ако налягането не се компенсира с медикаменти, тогава това може да аргументи хипертонична ангиопатия на ретината.
Вследствие на това заболяване положението на стените на съдовете в ретината се утежнява.
Диабетна ангиопатия на ретината
Диабетът може да повлияе отрицателно на здравето на очите “ измежду неговите затруднения са освен диабетичната ангиопатия, само че и неоваскуларизацията на ретината и ириса, както и всички болести, породени от оток на макулата.
При некомпенсиран диабет равнищата на кръвната захар се покачват доста. Излишната глюкоза патологично визира съдовата стена, а в тази ситуация с очната ябълка и ретината води до нараснала пропускливост на съдовите стени.
Така това, което би трябвало да бъде вътре в съда, прониква в околосъдовото пространство. Вследствие се развива оток и кръвоизлив.
Продукти, съдържащи холестерол
И по този начин, първото нещо, от което би трябвало да се откажете при сходни очни болести, са всички храни и ястия, които водят до повишение на холестерола. Наричат го още “лоша мазнина” (за разлика от мазнините, нужни за организма) - тя се отсрочва по стените на кръвоносните съдове, образувайки плаки и нарушава кръвообращението заради свиване на лумена на кръвоносните съдове.
Нездравословните храни, съдържащи холестерол, включват всички бързи храни и всевъзможни типове снаксове. В тях има доста рафинирани мазнини и наситени мастни киселини, които въздействат неподходящо върху положението на съдовите стени.
Захар и глюкоза
На всички храни, които съдържат доста захари и глюкоза, би трябвало да се каже уверено “не”. Те включват всички газирани питиета (дори сякаш диетичните), грозде, варени зеленчуци, картофи, моркови, цвекло. Захарта също може да се отсрочва върху съдовите стени.
В газирани питиета като кока-кола може да има до 5-6 супени лъжици захар на 1 чаша. А при някои сортове грозде захарта може да доближи 25%! Само си представете, че ядете да вземем за пример бисквитки, които се състоят от една четвърт захар.
Между другото, всички печива, всички сладкиши (от сладкото на баба до шоколада) също са в черния лист на неразрешените храни.
Но това, което е много ненадейно за мнозина, е вредата от варените картофи, моркови и цвекло, както и от ястия, които ги съдържат (винегрет, оливие, картофено пюре, супи и др.). Всички тези зеленчуци отделят доста захар при варенето. Например в морковите по време на готвене се получава разрушение на влакната, заради което се отделя огромно количество глюкоза, което единствено утежнява положението при диабет. Съответно, при увреждане на ретината такива зеленчуци е по-добре да не се ядат варени.
Полезни артикули
Но суровите моркови при диабет са в действителност потребни! В тях има доста фибри, витамини (A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D, C, E, PP), макроелементи (хлор, магнезий, натрий, калий, фосфор, калций) и микроелементи (кобалт, молибден, селен, хром, флуор, манган, йод, мед).
Спанакът и изненадващо брюкселското зеле са доста потребни за зрението. Ползите от боровинките са непрекъснат мит. Те не въздействат върху здравето на очите.
Правилната диета също е доста значима “ най-добре е да разпределяте храненията 4-5 пъти дневно, само че на дребни порции, а последното хранене би трябвало да е 3-4 часа преди лягане. Диетата би трябвало да е разнообразна, месо, риба, домашни птици, яйца, млечни артикули (извара, кисели млека, заквасена сметана и др.).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР