Действията по спирането на 62 лекарства са превантивни. Това каза

...
Действията по спирането на 62 лекарства са превантивни. Това каза
Коментари Харесай

ИАЛ: Спирането на 62 лекарства с валсаран е превантивно

Действията по прекъсването на 62 медикаменти са превантивни. Това сподели Мери Пейчева, шеф на Дирекция „ Правни, административно-финансови действия и ръководство на качеството “ в Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ), на брифинг по отношение на изтеглените медикаменти за високо кръвно и сърдечна непълнота. Това съобщи „ Фокус “.

„ Агенцията по медикаментите предприе тези дейности въз основата на получен сигнал по системата за бързо известяван от Европейската организация по медикаментите за замърсяване с смес на дейното вещество валсартан, което се влага в производството на лекарствени артикули “, уточни Мери Пейчева, като посочи, че веществото се създава от китайски производител.

„ Само от този китайски производител са засегнатите медикаменти “, разясни тя.

По думите ѝ Агенцията е издала заповед за блокиране на медикаментите, както са създали и всички останали държави-членки и продажбата им по аптеките към този момент е спряна.

„ Тези дейности на Агенцията по медикаментите и на лекарствените организации от всички държави-членки са превантивни, защото по информация на Европейската организация по медикаментите няма данни за осъществяване на генно-токсичност към сегашния миг “, изясни Мери Пейчева.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР