Действията на Министерството на образованието не са достатъчно ефективни за

...
Действията на Министерството на образованието не са достатъчно ефективни за
Коментари Харесай

Близо 60% от родителите в България плащат за частни уроци

Действията на Министерството на образованието не са задоволително ефикасни за реализиране на качествено учебно обучение в България. Това е изводът от одита на Сметната палата „ Осигуряване на качеството на учебното обучение “ за интервала от 01.01.2019 година до 30.06.2023 година, предава .

Постигането на качествено учебно обучение остава съществено предизвикателство, като удовлетвореността на всички наранени страни от резултатите на учебната просветителна система е сериозна. Образователните резултати по български език и математика се утежняват на всеки идващ учебен стадий.

Промени в наличието и размера на учебната подготовка и образователните стратегии желаят 90 на 100 от родителите, 70 на 100 от учениците във втори гимназиален стадий, 63 на 100 от интервюираните шефове на учебни заведения и 80 на 100 от запитаните декани на факултети и ръководители на други структурни звена във висшите образователни заведения.

Картината на учебното обучение демонстрира друго ниво в постигането на задачите, както и че качеството му не е на едно и също равнище в другите райони.

По отношение на понижаване каузи на необразованите на национално равнище и на прибързано напусналите просветителната система, поставените за 2020 година цели са реализирани, въпреки и с известно забавяне. Но сериозните разлики в равнищата на неначетеност в обособени елементи на страната, ниската функционална просветеност на 15-годишните възпитаници, ниските нива на цифрови умения, по-ниската претовареност на младежите на възраст 15-29 година и 18-34 година, доста по-ниският статус на страната ни в постигането на задачата на Организация на обединените нации за качествено обучение в съпоставяне със междинния за Европейски Съюз, демонстрират съществени недостатъци в системата и незадоволителна успеваемост в ръководството ѝ.

Неграмотност

Поставената национална цел за понижаване на каузи на необразованите лица до под 1,5 на 100 за обособени възрастови групи е реализирана. Но в 36 на 100 от областите в страната делът на необразованите на възраст 20-29 година е по-висок. Това се отнася и за 41 на 100 от общините за възрастовата група 9-13 година, като в някои общини делът на хората, които не могат да четат и да пишат, надвишава 10 на 100.

Най-високи равнища на неначетеност са следят в областите Сливен, Добрич, Ямбол, Ловеч, Силистра, Стара Загора. Към 2021 година с максимален дял на необразовани поданици е област Сливен (4,3% от възрастовата група 9-18 година, а за 20-29-годишните – 7,9% ).

Цялата статия
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР