Действията на Финландия по укрепване на границата ѝ с Русия

...
Действията на Финландия по укрепване на границата ѝ с Русия
Коментари Харесай

Русия се уплаши и предупреди Финландия

Действията на Финландия по подсилване на границата ѝ с Русия основават опасност и могат да доведат до напрежение, съобщи през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според него тези дейности са неоснователни, защото Москва не съставлява опасност за своя комшия.

„ Няма спор като подобен. Никой и нищо не заплашва Финландия и в този случай това сигурно е безусловно несъразмерна мярка за гарантиране на сигурността на границата, тъй като там няма опасност и в реалност няма напрежение ”, сподели прессекретарят на Кремъл, разяснявайки опцията Финландия да ускори защитата на границата си благодарение на Полша.



„ Това е безусловно непредизвикано и голословно концентриране на въоръжени елементи на границата с Русия ”, акцентира Песков и добави: „ напрежение може да възникне точно в процеса на скупчване на спомагателни военни елементи на границата ”.

„ Финландците би трябвало добре да осъзнават, че за нас това ще съставлява опасност от увеличение на скупчването на военни елементи по нашите граници ”, изясни представителят на Кремъл.

„ Така го виждаме ние ”, акцентира Песков.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова сподели по-рано в сряда, че Русия е получила нота от Финландия на 29 ноември по отношение на решението си да закрие последния настоящ граничен контролно-пропускателен пункт от 30 ноември.



Късно през вчерашния ден ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Сивиера разгласи, че Полша ще изпрати военни съветници на своя съдружник в НАТО Финландия в отговор на „ публично искане за съюзническа поддръжка в лицето на хибридна офанзива на финландската граница ”.

„ Екип от военни съветници ще даде информация на място за сигурността на границата, също и в оперативно отношение ”, написа Сивиера в X.

Финландия обаче разгласи в сряда, че не знае за такова полското предложение.

Тя затвори цялата си граница с Русия от 1340 км две седмици в опит да спре извънредно огромен поток от търсещи леговище, който съгласно Хелзинки съставлява „ хибридна офанзива ”, проведена от Москва - обвиняване, което Кремъл отхвърля.

Финландската гранична защита и вътрешното министерство показаха, че не са осведомени с какъвто и да е проект за изпращане на полски военни съветници на източната граница на страната.

Финландският президент Саули Ниинисто организира диалози с полския си сътрудник Анджей Дуда във Варшава предходната седмица, само че те не са обсъждали военно съдействие.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР