Действащият президент на Литва Гитанас Науседа спечели нов мандат на

...
Действащият президент на Литва Гитанас Науседа спечели нов мандат на
Коментари Харесай

Литва даде нов мандат на президента си на фона на напрежението с Русия

Действащият президент на Литва Гитанас Науседа завоюва нов мандат на изборите в страната с огромно болшинство от над 74% против премиера Ингрида Шимоните.

60-годишният икономист Науседа не се асоциира с нито една партия, до момента в който Шимоните е претендент на ръководещия християндемократически " Съюз на отечеството ".

Изборите се организираха на фона на следващия сигнал за напрежение в района поради разкритията, че

И двамата претенденти на президентските избори поддържат увеличение на разноските за защита до най-малко 3 % от Брутният вътрешен продукт поради съветската експанзия. Нямат различия и по тематиката за НАТО, а Съединени американски щати се приема за най-важния съдружник на страната. Подкрепата за Украйна е консенсусна измежду огромните политически сили.

Литва се притеснява, че може да се трансформира в последваща цел на Москва след Украйна, макар че е член на НАТО. В първия тур на президентските избори се яви и отявлено проруски претендент Едуардас Вайткус, който завоюва 7,3% поддръжка, само че гласовете за него в преобладаващо рускоговорящи градове стига до над 40%.

Изборите бяха белязани и от присъединяване на крайния националист Ремигиюс Жемайтайтис, който скандализира обществото с антисемитските си изявления, само че съумя да притегли 9,2% от всички дали своят вот.

По-големи разлики сред водещите претенденти има по вътрешнополитическите проблеми. Науседа е католик и има консервативни възгледи по въпроси като абортите или LGBT. Литва обаче публично легализира еднополовите бракове преди години.

Загубата на премиера Шимоните се счита за сигнал за крах на ръководещата коалиция на идните парламентарни избори през есента.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР