Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да

...
Действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да
Коментари Харесай

Предлагат удължаване на мерките до 31 януари с някои изключения

Действащите противоепидемични ограничения, въведени на 27 ноември, да продължат да работят до 31 януари следващата година.

Това предложиха здравният министър Костадин Ангелов и членовете на Националния действен щаб на работно заседание при премиера Бойко Борисов.

Предлага се изключения да бъдат направени за учениците от 1. до 4. клас, детските градини и местата за хранене към хотелите.

Още предходната седмица министър председателят изиска от Щаба да приготви отчет за успеваемостта на противоепидемичните ограничения и експертно мнение за тяхното деяние поради настоящата конюнктура с COVID-19.

Здравният министър рапортува, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души.

„ Другото позитивно като резултат от въвеждането на ограниченията е, че заболеваемостта в страната спадна и към този момент е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души “, посочи министър Ангелов.

Въпреки посочените трендове обаче България резервира мястото си по заболеваемост в Европейски Съюз. Страната ни продължава да държи 10-а и 11-а позиция, а по индикатора смъртност страната ни е преди всичко.

След извършените редица срещи със съсловните организации и способените структури здравният министър предложи на премиера всички написани ограничения, които стопират да работят на 21 декември, да продължат да се ползват до 31 януари 2021 година като се изключи следните:

- разрешаване на учениците от 1. до 4. клас да стартират да посещават учебно заведение от 4 януари следващата година, както и отваряне на детските градини и яслите;

- от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при потенциал от 30% и през седалка;

- разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% претовареност единствено за посетители на хотелите с въведен вечерен час до 22 ч.

Здравният министър акцентира, че заради продължаващия мощен напън върху здравната системата е немислимо да се приказва за още по-голямо разхлабване на рестриктивните мерки у нас.

„ Затова всички останали ограничения, които и все още работят, предлагаме да продължат да се ползват до 31 януари 2021 година като идващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за интервала след 1 февруари “, добави Костадин Ангелов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР