Действащата в момента в Исландия система Orca за прочистване на

...
Коментари Харесай

Исландия строи най-голямото съоръжение за прочистване на въздуха от CO2


Действащата сега в Исландия система Orca за пречистване на въздуха от CO2
(снимка: Climeworks)

Островната страна Исландия стартира да се построява най-голямото в света оборудване за непосредствено премахване на въглероден диоксид от въздуха – с потенциал до 36 хиляди тона годишно.

Проектът е предоставен за осъществяване на швейцарската компания Climeworks. През септември предходната година компанията пусна в употреба в Исландия първото оборудване Orca (Косатка) с потенциал от 4 хиляди тона CO2 годишно. Новата апаратура Mammoth (Мамут) ще стартира работа след 18-24 месеца и ще може да отстранява 36 хиляди тона въглероден диоксид от атмосферата годишно.

Трудният път към климатична индиферентност

Climeworks счита, че милиони тонове въглероден диоксид би трябвало да бъдат отстранени от въздуха всяка година, с цел да се компенсират излъчванията на CO2 от човешката активност. Ще са нужни стотици хиляди съоръжения Косатка и Мамут, с цел да се реализира тази цел до 2050 година Компанията чака дълъг и сложен път към решение на казуса с климатичната индиферентност.

Въглеродният диоксид, извлечен от въздуха, се смесва с вода и се изпомпва в кухини в земята – както мини, по този начин и естествени естествени резервоари. Това се прави от подизпълнителя в плана CarbFix.

Проектът за нов цех Mammoth, който ще отстранява 36 000 тона CO2  годишно
(снимка: Climeworks)

Обикновено минерализацията на въглеродния диоксид в естествени условия лишава стотици или даже хиляди години, само че CarbFix е създала технология за ускорение на процеса, който към този момент може да бъде приключен в границите на две години.

Захранване от възобновими източници

Важно е да се означи, че инсталациите Orca и Mammoth се зареждат от възобновими енергийни източници. В частност, Косатка се зарежда от геотермални източници, като сходна енергийна апаратура ще бъде осъществена и в оборудването Мамут.

По-рано тази година държавното управление на Съединени американски щати отпусна бюджет от 3,5 милиарда $ за основаване на национални центрове за премахване на CO2 от въздуха. Планира се до края на актуалното десетилетие стотици хиляди тона въглероден диоксид да бъдат отхвърлен от атмосферата, а до 2050 година – милиони тонове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР