Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на

...
Действащата норма в Кодекса за социално осигуряване предвижда таванът на
Коментари Харесай

Таванът на пенсиите отпада за отпуснатите от 2019 година

Действащата норма в Кодекса за обществено обезпечаване планува таванът на пенсиите да отпадне за пенсиите, отпуснати от 2019 година, а надлежно да се увеличи на 40% от оптималния застрахователен приход за отпуснатите до края на 2018 година Това заяви пред Българска национална телевизия общественият министър Бисер Петков.

По думите му, в утвърждения през вчерашния ден от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт проектобюджет за идната година е препоръчана смяна, която допуска опазване на тавана за всички пенсии - нови и остарели, като се покачва размерът на този таван. Това ще стане от 1 юли 2019 година и тъй като е планувано оптималния застрахователен приход да се увеличи от 2600 на 3000 лева, таванът от идната година ще стане 1200 лева, а до 1 юли ще е в размер на 910 лева Така, че таванът остава, само че се покачва от 1 юли за всички пенсии, посочи общественият министър.

„ Предвиденото в законопроекта е доста повишение на тавана или оптималния размер на пенсиите с 290 лева, т.е. от настоящия таван от 910 година се усилва на 1200 лева, което ще разреши на към 40 000 пенсионери, които в този момент не получават част от пенсията си, да я получат в цялостен размер. Ще останат към 25 000, които ще имат изчислена по-висока пенсия от тези 1200 лева, само че ще получават 1200 лева ", изясни Петков.

„ Проблемът за изцяло отпадане на новите пенсии намира отчасти решение в проектобюджета на ДОО за идната година. За тогава е планувано изчисляването на новите пенсии да се взима под внимание прихода след 1999 година Ако лицето няма 3 цялостни години, надлежно има опция за връщане обратно, с цел да се пресметна пенсията минимум от 3 години. Но това са частни случаи, планувани в законопроекта ", сподели общественият министър.

„ Другата смяна е да се ограничи самостоятелния коефициент, който в този момент ще се пресмята по нов метод като месечни съотношения да не е по-висок от съотношението от оптималния застрахователен приход и средномесечния застрахователен приход ", посочи Бисер Петков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР