Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират

...
Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират
Коментари Харесай

Адвокат за гонката в Стара Загора: Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането

Д ейността по гонене и задържане на лица, които се намират в движещи си коли, не е правно регламентирана в Закона за Министерство на вътрешните работи или различен нормативен акт. Освен това нито един чиновник в Министерство на вътрешните работи не е обучаван за сходна обстановка. Това съобщи в ефира на  адвокат Галентин Грозев. 

По думите му на никое място не е разказано по какъв начин се работи. След случая на 25 август 2022 година с двамата бургаски служители на реда, които починаха при препречване на пътя на рейс, са издадени методически инструкции. „ Тези правила са сбити, общо 6 страници и касаят всички хипотези. По отношение на преследването на коли има 9 реда, в които се разказва защо става дума, още 3 реда какво се прави при ПТП и още 4 реда при възможна приложимост на оръжие. Това е всичко в методическите инструкции. Те са спуснати за сведения на чиновниците. Питайте основния секретар какъв надзор е оказал по тези инструкции ”, съобщи юрист Грозев.

„ Тези инструкции са нещо като брошура за карате. Като я прочете човек, му връчват черен колан и го заплащат на международното по карате. И след това се чуди човек, за какво се е прибрал пребит. Няма практическо образование в Министерство на вътрешните работи. Нито един чиновник не е подготвен за лидер на автомобил. Практически в Министерство на вътрешните работи няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива дейности, които се правят в други служби като НСО ”, изясни той. „ Нито един чиновник в Министерство на вътрешните работи не е обучаван за гонене и дейностите, които се случват по-късно ”, съобщи още юрист Грозев.

Според него дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи в Стара Загора при преследването и задържането на някогашния републикански първенец по битка Пламен Пенев са законосъобразни. „ Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са наранени при задържането ”, изясни юрист Грозев. И допусна, че задушаването може да е породено и от злополуката.

„ Не видях отворен еърбег в колата, а е имало най-малко 3 ПТП-та. Не видях колан. Човек с колан не може да бъде изваден по този метод. Преди това 20 минути се е движел съвсем несъответстващо из Стара Загора. Вероятно става въпрос за огромна житейска покруса. Самият човек е бил в положение, което самичък не може да управлява, а служителите на реда не са знаели, че е в такова положение ”, изясни юрист Грозев.  

Тампонирането значи препречване, изясни още юрист Грозев. По думите му в методическите инструкции е разказано, че преследването стартира с информиране от страна на преследващия екип, а не със сигнала от 112. Екипът, който е преследвал Пламен Пенев, е декларирал първата информация за него, като е стъпил несъмнено и на сигнала, подаден преди този момент до 112. Следващите екипи, които също са се присъединили, са били ръководени от оперативния дежурен център на Стара Загора.

„ Малко наподобява на военна интервенция. Щабът в никакъв случай не се намира на първа бойна линия. Той управлява без да е действително зает с дейностите ”, сподели юрист Грозев.

„ Действията на служителите на реда са в следствие най-вероятно на това, което са чули и видели по малкия екран, защото практическо образование за изваждане от коли няма. Самото задържане е напълно обикновено, защото се касае въпреки всичко за първенец по битка. Нормално е няколко души да се пробват да му сложат белезници. Възможно е при задържането на лицето за сломяване на съпротивата му и слагане на белезниците, да се използва физическа мощ, за която се сформират по-късно и съответните отчети. Но след слагане на белезниците, изрично видях, че това лице не е удряно и не е бито. Категорично сега, в който бяха сложени белезниците, се виждаше главата на лицето, раменете. Лицето беше в схващане. За да се стигне до гибел, считам, че аргументите са в самото лице, а не в дейностите на служителите на реда ”, съобщи юрист Грозев.

Повече гледайте във видеото. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР