Дейността на Заводпроект“ ЕООД и Лабело“ЕООД – дъщерни дружества на

...
Дейността на Заводпроект“ ЕООД и Лабело“ЕООД – дъщерни дружества на
Коментари Харесай

Милка Христова: „Заводпроект” отдава под наем 28 имота, а реализира 2000 лв. печалба

Дейността на „ Заводпроект “ ЕООД и „ Лабело “ЕООД – дъщерни сдружения на „ Софийски парцели ” ЕАД, е непрозрачна, неефективна и губеща за Столична община.

Това съобщи заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова във връзка отчет за вливането на двете сдружения в „ Софийски парцели “, който социалистите не поддържаха.

По думите й необикновен интерес провокира активността на „ Заводпроект “, което има 28 капиталови парцела. Между тях има впечатляващи парцели като офис и 4 жилището в Лозенец, 2 от които са с повърхност от 128 кв. м., 3 гаража и 3 жилището на ул. „ Лайош Кошут “, единият от които е 180 кв. м., а другият 111 кв. м., магазин на ул. „ Триадица “ и магазин на ул. „ Гурко “. Има апартамент 117 кв. м. на ул. „ Враня “. А в регион Младост има 10 жилището, три от които с повърхност над 95 кв. м., а един е 133 кв. м.

Христова напомни, че предметът на активност на „ Заводпроект “ е да ръководи на действен лизинг тези 28 парцела.

„ Икономическите резултати от този действен лизинг обаче са следните: за 2020 година приходите от наем са 102 000 лева, а за 2021 година са 87 000 лева Печалбите са надлежно: за 2020 година – 2 хил.лв., а за 2021 година – 3хил. “, заяви общинският консултант от Българска социалистическа партия.

Тя попита какви биха били следствията за някой, в случай че той ръководи тези впечатляващи 28 парцела и завърши с облага от 2хил. лева

„ Недоумявам по какъв начин е допустимо при този вид парцели и с тази площ и такива местоположения, да се получат тези „ впечатляващи “ финансови резултати “, посочи Милка Христова и изясни, че на комисия, е получила позитивен отговор на въпроса дали тези парцели са в положително положение.

Христова сложи въпроса на какъв принцип „ Заводпроект “ ЕООД е стопанисвало тези парцели и съобщи, че от Българска социалистическа партия ще упорстват, да се срещнат с разпоредбите за осъществяване на състезанията, с които тези парцели са отдавани на действен лизинг, кой е спечелил тези състезания и против какви цени употребява парцелите. Общинската съветничка напомни, че преди няколко години се оказа, че един от тези жилища на „ Заводпроект ” е употребен от Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ за „ стокиране ” на багажа й, до момента в който е в Брюксел.

Милка Христова напомни, че предлагането двете сдружения да се влеят в „ Софийски парцели “ е на Българска социалистическа партия от преди 7 – 8 години, с цел да бъде по-прозрачна активността по стопанисването на парцелите.

„ Аз съм последният човек, който е срещу вливането, само че съм индивидът, който не желае с днешното препоръчано решение, да се даде индулгенция за неприятното ръководство и пропуснатите приходи, години наред. На процедура ни се предлага да заметем с лека ръка всичко, което се е случило в годините и в този момент да кажем „ пито – платено “, давайте напред “. Общинският консултант съобщи, че Групата на Българска социалистическа партия в СОС занапред ще има питания по тази тематика, в това число, по какъв начин тъкмо се осъществя оперативният лизинг, кой измисли схемата „ жилища ” да се „ водят ” капиталови парцели и за какво този лизинг не носи никакви облаги на Столична община, респективно на нейните жители.

„ Докладът, който е за вливането, трябваше да бъде задоволително изчерпателен, с цел да даде ясна картина и аргументите за това, което се е случило, за какво по този начин са ръководени сдруженията и някой да поеме отговорност за това “, сподели в умозаключение Милка Христова.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР