Дейността на районните мюсюлмански съвети, събраните пари за мюсюлманска просвета

...
Дейността на районните мюсюлмански съвети, събраните пари за мюсюлманска просвета
Коментари Харесай

Висшият мюсюлмански съвет се разгневи на Каракачанов

Дейността на районните мюсюлмански препоръки, събраните пари за мюсюлманска култура и " отбрана на мюсюлманската общественост " с демократични средства, бе разисквана на изнесено съвещание в Смолян. Срещата, проведена от Висшия мюсюлмански съвет на Мюсюлманско вероизповедание в Република България беше в понеделник, 2 октомври 2017 година, оповестиха от Мюфтийството.

Заседанието е първото от рода си. На него участваха и членовете на районните мюсюлмански препоръки към районните мюфтийства в Смолян, Пловдив, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора .

 Каракачанов обезпокоен от опитите за радикализация у нас
Каракачанов обезпокоен от опитите за радикализация у нас

Трябва да се спре външното финансиране на радикалните детайли у нас

От Мюфтийството осведомят, че на съвещанието са разисквани и думите на високопоставени чиновници от държавната подчиненост, които носят отговорност за сигурността и успокоение на обществото , само че с не добре премислените си думи вършат тъкмо противоположното.
Дипломатично от вероизповеданието " показаха възмущение против непремерените думи на високопоставените политици по отношение на още непоявилия се на бял свят проектозакон за промени в Закона за вероизповеданията ", се споделя в информацията на Мюфтийството.

От Мюфтийството твърдят, че разграничават набожност и радикализация , само че незабавно загатват: " което някои политици и анализатори мъчно съумяват да схванат или не схващат въобще. Тези въпроси неведнъж са сложени на дневен ред от управлението на мюсюлманите. Обаче думи и дейности, намекващи за лишаване на демократични човешки права посредством ограничение на свободата за обучение и " проби за преданост ", напомнящи някои способи от " това време ", са надалеч от действителностите на една страна членка на Европейски Съюз и будят възмущение измежду мюсюлманите ".

 Каракачанов събира службите да вземат решение какво е коренен ислям
Каракачанов събира службите да вземат решение какво е коренен ислям

Военният министър също желае досиетата да се закрият

В информацията, изпратена до медиите, е записано, че управлението на Мюсюлманско вероизповедание ще направи всичко допустимо по либерален път да отбрани правата на мюсюлманската общественост в страната , която освен на думи, а на каузи е потвърдила своята преданост към Родината си.

 От Мюфтийството не управляват проповедите на имамите си
От Мюфтийството не управляват проповедите на имамите си

Около 2 млн. лв. дава Турция на мюсюлманите в България

Събрани над 280 хиляди лв. от акцията преди 3 месеца за мюсюлманско обучение при 120 хиляди през 2016 година, регистрираха в отчет от Главното мюфтийство. " Това е доста мощен заряд в поддръжка за ислямската култура , дадена от мюсюлманската общественост на фона на броженията, които се пробват да основат измежду избрани среди, както и в сложното финансово състояние на Мюсюлманско вероизповедание ", обявиха от мюсюлманското изповедание.

Присъстващите в съвещанието увериха, че всички доходи по акцията до стотинка ще се изразходят за насърчаване на просветителните действия на Мюсюлманско вероизповедание и ще бъдат транспарантно регистрирани.

На съвещанието е разискван разбор на резултатите от акцията за подкрепяне на ислямското обучение, извършено преди три месеца . Присъстващите се сплотиха към концепцията, че районните мюсюлмански препоръки е належащо да поемат по-голяма отговорност в определянето на политиките на религиозната активност по регионите и да се трансфорат в мост сред мюфтийствата и мюсюлманското население.

Припомняме, основният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик разгласи ден по-рано, че от Мюфтийството не управляват проповедите на своите имами, тъй като не получавали задоволително финансиране от България.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед дефинира съвещанието като още една крачка напред в синхронизиране на активността на структурите на изповеданието и екипната работа в името на ефикасната активност в интерес на мюсюлманската общественост в страната.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи и районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов означиха ролята на това първо съвещание за построяването на по-сплотена система в Мюсюлманско вероизповедание , се споделя в известието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР