Дейността на Областната епизоотична комисия беше възобновена днес, след близо

...
Дейността на Областната епизоотична комисия беше възобновена днес, след близо
Коментари Харесай

Над 100 птици са загинали от Нюкясълска болест във Видинско

Дейността на Областната епизоотична комисия беше обновена през днешния ден, след близо три месеца спиране, оповестиха от пресцентъра на регионалната администрация.
Въведената противоепидемична обстановка по повод ковид болестта отсрочи във времето изпълняваните действия и задължения на институциите, заложени в Плана за надзор и попречване разпространяването на Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на България през 2020г. С настъпването на летния сезон, който се явява и сериозен за разпространяването на болестта, ще продължи практиката да се привиква комисията най-малко два пъти месечно, сподели регионалният шеф Момчил Станков на провелото се съвещание на Областната комисия за надзор на епидемиите, епизоотиите и зоонозните болести (ОККЕЕЗЗ).
Директорът на регионалната дирекция по сигурност на храните (ОБДХ) във Видин, доктор Данков, показа епизоотичната конюнктура на територията на страната по повод болестта Африканска чума по свинете. Той означи, че от началото на 2020г. няма регистрирани огнища на АЧС при домашно отглеждани свине, само че има вторични огнища, установени при диви прасета. Стана ясно, че на територията на региона няма установени позитивни проби на болестта при домашни прасета.
„ От взетите от началото на годината общо 375 проби от диви прасета, единствено три са позитивни, като те са открити още през януари и февруари месец. Продължава вземането на следени проби и от индустриалната плантация в Дунавци “, осведоми ветеринарният експерт.
На провелото се през днешния ден съвещание на ОККЕЕЗЗ бе показана информация по отношение на разпространяването на болестта Инфлуенца по птиците в страната, като бе конкретизирано, че все още няма потвърден случай в област Видин. Ветеринарните експерти осведомиха за установено огнище на болестта Нюкясълска болест по птиците в два животновъдни обекта – персонално стопанство, в село Гюргич, община Ружинци.
„ Незабавно са подхванати ограничения за очистване на огнището. В двата обекта са отглеждани общо 117 птици, 102 са починали в резултат на заболяването, а останалите бяха умъртвявани по човечен метод “, осведоми доктор Велков, шеф отдел „ Здравеопазване на животни “ в ОБДХ. На територията на с. Гюргич са имунизирани над 900 броя отглеждани птици, извършена е първична стерилизация на обектите и след 21 дни предстой следващо отнасяне срещу болестта.
По отношение регистрация на животновъдните обекти за развъждане на животни за персонални потребности стана ясно, че подадените досега заявление са над 1 270. Ветеринарите експерти молиха за по-голяма интензивност при регистрация на стопанства за развъждане на свине за персонално прилагане и означиха, че при пораждане на огнище на АЧС, точно притежателите на животни от регистрирани обекти ще имат право на обезщетение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР