Дейността на гъбари и билкари - влезе като част от

...
Дейността на гъбари и билкари - влезе като част от
Коментари Харесай

Асен Василев иска берачите на гъби, семена, билки и диви плодове да плащат патентен данък

Дейността на гъбари и билкари - влезе като част от новите данъчни промени, препоръчани от финансовото министерство, ръководено от Асен Василев. От вeдомството ще упорстват за бране на гъби, семена, билки и диви плодове да се заплаща патентен налог. Като претекст се показва изсветляване на бранша, предава Нова тв.

Ловът на трюфели е главен занаят за Росен Иванов към този момент 14 години. " Нашата работа е доста трудоемка, ставаме измежду нощ, пътуваме, непрекъснато сме на терен и изкарваме една естествена заплата за поддържане и грижа на фамилията ", съобщи той.

Сега гъбари и билкари се таксуват с 10% от годишния им приход. Предложението е вместо това да има закрепен патентен налог към съответната община. А размерът да варира сред 240 и 480 лева годишно. Не всяка година обаче има трюфели на едни и същи места, споделя Росен. Така патентен налог, заплатен на една община, на процедура ще ограничи ловците да търсят в друга.

" Поради сушата сътрудниците са тръгнали из цяла България. Има 265 общини и в случай че би трябвало да платим на половината от тях, с цел да можем да работим, всичко се обезсмисля. Ние не желаеме да сме плебеи на страната ", уточни Иванов.

Според специалисти измененията могат да донесат спомагателна данъчна тежест за по-дребните берачи на гъби и билки.

" До този миг трябваше облагането да се реализира от компаниите, които изкупуват, които би трябвало да издадат документ, да удържат налога и да го заявяват пред Национална агенция за приходите. Обяснението на МФ е че сега контролните действия не са ефикасни, защото секторът е сив ", разяснява Пламен Донев.

В предложенията на ведомството обаче липсвала оценка за предстоящи доходи. " Индикациите са, че очевидно МФ и Национална агенция за приходите подвигат ръце - досега не са съумели съвсем нищо да събират, а счита, че в този момент най-малко тази закрепена сума ще влиза в общините като доход ", уточни още Донев.

Ловци на трюфели и гъбари се заканиха да излязат на митинг. Настояват да продължат да заплащат на база приходите си. " При нас има доста хора, които излизат единствено събота и неделя да си подкрепят приходите, те би трябвало да заплащат безусловно същото като хората, които се занимават единствено с тази активност. Който колкото извади, тъкмо за толкоз си заплаща налога. Вадиш малко, плащаш малко ", означи Светлозар Сидеров.

И до момента в който за едни данъкът се трансформира, за други предлагането е да отпадне напълно.

Данъчната смяна визира и лицата, които предават скрап и други вторични първични материали. Те се освобождават от облагане, само че единствено в случай че предават в профилирани пунктове за ръководство на отпадъците.

Така от финансовото ведомство считат, че ще се усъвършенства събираемостта на боклуци, като се подтиква това да става на регламентирани места.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР