Дейниъл Повинли – психолог в Университета на Луизияна в Лафайет,

...
Дейниъл Повинли – психолог в Университета на Луизияна в Лафайет,
Коментари Харесай

Кучето – не само добър приятел, но и добър слушател

Дейниъл Повинли – психолог в Университета на Луизияна в Лафайет, е тествал способността на кучетата да схващат човешките знаци, написа Popular Science.

За задачата употребявал „ премия ” (примерно храна), която сложил под една от две кофи, до момента в който кучето не вижда, и замаскирал и двете с миризма. После довел живтното и изискал от него да открие „ премията ”, като му била посочена вярната кофа. Кучетата могат да разпознаят стремежи обект с помощта и на най-малкото придвижване, даже с леко кимване. 

Повинли тествал по същия метод и шимпанзета, само че те не били толкоз положителни в разпознаването на жестомимиките и на вярната кофа. Изненадващо, само че вълците се справили по-зле и от шимпанзетата. Според психолога способността на кучетата да разгадават знаците на хората се дължи на времето, прекарано дружно. Всички типове селективно размножаване са съдействали за това и неслучайно приказваме за най-хубавия другар на индивида.

Стенли Корън – професор по логика на психиката в Университета на Британска Колумбия и създател на „ Интелигенстността при кучетата ”, се е опитал да дефинира кои породи се оправят най-добре. За задачата 199 души - експерти по послушанието на кучетата - е трябвало да попълнят дълъг въпросник. Повече от половината класифицирали афганистанската хрътка на последно място и съвсем всички избрали бордър коли за най-умното куче в топ 10.

Алистън Райд – професор по логика на психиката, който учи кучетата в Колежа Уофорд към Университета в Западна Каролина, споделя, че представителите на бордър коли, отглеждани главно за пазачи на стада с овце, са извънредно умни, съсредоточени и деликатни.

Колегата на проф. Райд – Джон Пилей, упражнявал бордър коли на име Чесър да разпознава и открие 1022 разнообразни обекта с команди.

Източник: Popular Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР