Деймиън Хърст е сред най-високо оценяваните художници в света, за

...
Деймиън Хърст е сред най-високо оценяваните художници в света, за
Коментари Харесай

Да изгориш над 5000 свои картини...

Деймиън Хърст е измежду най-високо оценените художници в света, за които провокациите не са нещо ненадейно.

С последната си демонстрация той притегли вниманието към себе си не толкоз с творчеството си, колкото с държанието си.

На живо в Instagram Деймиън Хърст, облечен в сребрист комбинезон, приближавайки се към камина, сподели по какъв начин изгаря свои картини, една по една. Всяка от тях представляваше нарисувани върху листове А4 разноцветни точки.

Всъщност, картините са част от миналогодишния план на художника, озаглавен Currency ( " Валута " ). През 2021 година Деймиън Хърст разгласи за продажба 10 000 свои произведения, които са все картини с разноцветни точки, и то на нескромната цена от 2000 $ всяка. Интересното при творбите е, че си имат подобаващ незаместим токен (NFT), който съставлява нейно цифрово изображения.

Купувачите на всички 10 000 творби са имали разполагаем една година (до 27 юли 2022 г.), с цел да изберат дали да купят картина или незаместим токен. Оказва се, че повече от половината са решили, че желаят да се снабдят с картина, а останалите - с токен (NFT), написа CNN.

Това значи, че в този момент всеки, който си е купил картина, няма да може да си я получи, тъй като личният ѝ художник към този момент я е изгорил. Точно по този начин, Деймиън Хърст към този момент се сбогува с повече от половината от творбите си, хвърляйки ги в пламъците пред очите на феновете на живото му включване в Instagram.

" Много хора си мислят, че горя творби на изкуството за милиони долари, само че не, единствено приключвам трансформацията на тези физически творби на изкуството в nft. Стойността на изкуството, цифрово или физическо, която е мъчно да се дефинира, няма да бъде изгубена ", написа Хърст в Instagram.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР