Деян Николов, кандидат-кмет за София от Възраждане: Искам и мога да съм кмет!

...
Деян Николов, кандидат за кмет на София от Възраждане“ -
Коментари Харесай

Деян Николов, кандидат за кмет на София от „Възраждане“ - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 16.10.2023 г.

Илиана Беновска: Здравейте, г-н Николов!

Деян Николов: Здравейте!

Илиана Беновска: Кандидатирате се за кмет на София! Тази София, намираме се в триъгълника на властта, МС, НС и срещу нас е третия властелин – президента. Това е центъра на властта, ще ви се налага да работите с тях!

Деян Николов: Ще стане идеално, защото ние ще вземем властта скоро и то в рамките на този мандат за местната власт. Така че от тази гледна точка е най-добре и ние да управляваме София!

Илиана Беновска: Под ние имате предвид ПП „Възраждане“?

Деян Николов: Да! 4 години са дълъг период. Това, което тези хора правят в момента, няма как да остане незабелязано и без отговор от страна на хората. Така че ще стигнем до ситуация, в която преди края на мандата на местната власт „Възраждане“ ще управлява на национално ниво и тогава симбиозата ще се получи перфектна!

Илиана Беновска: Ще ви се наложи ли да организирате някои протести тук на Ларгото?

Деян Николов: Ще се наложи, когато тръгнат да ни вкарват във войната, тогава ще има много големи протести!

Илиана Беновска: Коя от всички войни?

Деян Николов: Тази, която в момента се разгаря. Не съм сигурен дали това, което се случва в Израел и Палестина ще бъде искрата. Но за съжаление ситуацията става все по-опасна и за съжаление има риск и за България. Много се надявам да се размине. Но ако нещата станат опасни, мисля, че целият народ ще се надигне.

Илиана Беновска: Подсещате ме за още нещо. Тук срещу нас е БНБ. Какво ще правим по другата невралгична тема, която е и важа, на „Възраждане“, за еврозоната, превалутирането?

Деян Николов: Референдумът е за запазване на българския лев, нямаме друг избор, освен да го спечелим. Аз смятам, че ще го спечелим. Това, което те направиха, е да ни забавят. КС мисля, че ще е обидно за държавността, ако се произнесе в тяхна полза. Защото е абсолютно скалъпено това, което направиха. То противоречи на Закона за местната власт, на Народното събрание правилника. И аз вярвам много силно, че ще го спечелим. Тяхната идея беше просто да пропуснем местните избори.

Илиана Беновска: Къде трябва да пресечем, за да не минаваме през подлеза?

Деян Николов: На пешеходната пътека, след около 50 метра, на паркинга.

Илиана Беновска: Смятате ли, че това е добра организация за пешеходците?

Деян Николов: Не, между другото! Тук е добре да има една пешеходна пътека. Аз съм бил на няколкостотин протеста и винаги е проблем!

Илиана Беновска: В момента подкокоросвам г-н Николов да минем отгоре и той каза – да бе, ще ме заснема и ще кажат, че съм нарушил правилата!

Деян Николов: И не само, редно е да пресичаме там, където трябва! Аз минавам през подлеза тук, но е леко неудобен, защото трябва да се заобиколи, в зависимост къде искаш да отидеш. Но в крайна сметка се намираме в центъра, трябва да спазваме правилата. Пешеходната пътека не е толкова далече. Времето е хубаво.

Илиана Беновска: Ние сме в идеалния център на София. Да погледнем паветата. Какво ще правите с тях?

Деян Николов: С паветата въпроса е много сложен. Голяма част от тях са изпочупени, защото те не са направени да устоят на този трафик в София. Те са на повече от век.

Илиана Беновска: С проф. Николай Михайлов от „Трейс груп“ разговаряхме няколко пъти, с огромна роля в УАСГ, благотворителни и други дейности. И тази задача не е само ремонтна.

Деян Николов: С паветата, на втория ремонт, който направиха, имаха благоприличието да съберат екип, включително от БАН, които да изчислят технически как може да се направи най-добре. Първо ги сортираха, после ги нареждаха. Ситуацията с ремонтирания участък е малко по-добре от това, което беше преди. То беше абсурд. Проблемът е, че със стари павета искаме да направим нова улица в центъра на София, която да издържа на този трафик. Което ще бъде изключително трудно. Отделно от това тук всичко трябва да се пренареди, ако искаме тази зона да работи така. В дългосрочен плани, и това е тема за местен референдум, да помислим дали тази отсечка не може да стане пешеходна. Но аз не искам да взимам такова решение, защото то ще влияе и на трафика. Хубаво е софиянци да кажат. Да има повече пешеходни зони в центъра на София е добре, но трябва да се съобразим и с трафика.

Илиана Беновска: Да видим сега дали ще ни пуснат да пресечем!

Деян Николов: Пускат ни, в София има такава култура. Трябва да направим някои от инфраструктурните обекти около центъра на София, така че трафикът да заобикаля лесно и бързо центъра и едва след това да помислим за пешеходна зона, защото това би било една прекрасна пешеходна алея!

Илиана Беновска: Ще си позволя да ви спра тук, защото на умните и красивите приоритет са пешеходните зони. За да направим хубава пешеходна зона, трябва да направим вероятно и удобен градски транспорт?

Деян Николов: Да, затова казвам, че е дългосрочна цел.

Илиана Беновска: Сега съм с ниски обувки, знаете ли защо?

Деян Николов: Защото по паветата сигурно се ходи трудно с токчета!

Илиана Беновска: Защото по тези дупки си забиваш тока на обувката и тя остава. Така че, за да слезе една заета дама и да влезе в БНБ, трябва да има път, по който да го направи. Но ето сега, Народното събрание отдясно, огромна сграда. Вие преди малко казахте, че искаме със стари павета да направим нов път. Аз ще цитирам един израз – със стари ...

Деян Николов: То моята препратка ...

Илиана Беновска: Нов бардак, това ли искахте да кажете?

Деян Николов: Да!

Илиана Беновска: Как е това Народно събрание, как се чувства „Възраждане“?

Деян Николов: Аз не се чувствам добре, защото сградата не е предвидена за Народно събрание, въпреки че залата ...

Илиана Беновска: Не става дума за това!

Деян Николов: Като символика ли? Аз, да Ви кажа, нямам проблем!

Илиана Беновска: Говоря за работата, ефективността, качеството? 66, 69 имаше, 69 знаете какво означава друго! Толкова ли пози имате в НС?

Деян Николов: Пози, не!

Илиана Беновска: Разбрахте ме какво казах преди малко?

Деян Николов: Да, разбрах! Вижте, това НС е преходен период за България. Скалъпено по много агресивен начин от американския посланик. Между другото видяхте ли, че откакто дойде новия американски посланик в публичното пространство се усеща новата ръка, с която управлява?

Илиана Беновска: Не, как?

Деян Николов: В медиите се усеща. Много по-контролирани национални медии, много по-внимаващи кого канят. Често канят анализатори и експерти от Център за изследване, така, така, последния да затвори вратата. От друга страна политическите партии забравиха инстинкта си за самосъхранение, говоря за националните предатели най-вече. И правят всичко възможно, за да може да има правителство и да се извършат краткосрочните цели. Което за нас е проблем. Но в средносрочен и дългосрочен план това ще ни помогне, защото те нямат друга алтернатива. Ще си изиграят всички козове. Сформираха правителство, загубиха имиджа и авторитета на всички пионки, които имат на политическата сцена. На следващите избори ще бъдат в много трудна ситуация.

Илиана Беновска: Предрешени ли са в този смисъл местните избори? Борисов дръпнал ли се е от София чрез Антон Хекимян?

Деян Николов: Не мисля, че точно се е дръпнал от София, макар че така иска да изглежда. Неговата стратегия е да изглежда, че се е дръпнал от София, за да каже после – поднесох ви София на тепсия, но вие сте толкова некадърни, че и така не можете да я вземете. В същото време подозирам, че неговата дълга ръка се крие зад някоя от другите кандидатури.

Илиана Беновска: Кой? Вие?

Деян Николов: Аз не със сигурност! Но подозирам ...

Илиана Беновска: Дайте с имена, моля Ви!

Деян Николов: Ами например една кандидатура на Вили Лилков, който е много последователен, той е в десния сектор и е уважаван в техните среди, класик. Той ще отцепи гласове от Терзиев. И аз смятам, че ако това е ход на Борисов, това е добър стратегически ход.

Илиана Беновска: Демек, на балотажа кой?

Деян Николов: На балотажа ние с някой друг. Това е най-доброто за София!

Илиана Беновска: Кой някой друг?

Деян Николов: Не знам, дали Антон Хекимян, дали Васил Терзиев. Но най-доброто, което стратегически можем да направим, и това не го казвам, защото става дума за нас, е ние да поемем управлението на София. Защото „Възраждане“ е единствената партия, която до момента не е управлявала. Едни хора много ни харесват и ни подкрепят, други не.

Илиана Беновска: Това не е много плюс!

Деян Николов: Не, въпроса е следния ...

Илиана Беновска: Казахте за Лилков, той ни гостува, каза, че много мандати е бил в СОС. Аз го попитах, добре, какво направихте за тези мандати. Той започна – направих 4 наредби. Оставям го без коментар. Продължете си мисълта за новостта!

Деян Николов: Критерият е много нисък! Но по отношение на това, което чисто стратегически може да се случи. „Възраждане“ досега не сме управлявали страната. Имаме самочувствието и амбицията да управляваме!

Илиана Беновска: Те и Кирил и Асен не бяха управлявали и имаха самочувствие и амбиция и видяхте какво стана!

Деян Николов: Да, само че принципа трябва да бъде такъв – дава се шанс на някого, ако се справя – добре. Ако не се справя – следващия. Защото да седим в една и съща ситуация и да очакваме различен резултат – това е идиотизъм. От тази гледна точка единствено „Въдзраждане“ не е управлявал. Плюсът на хората ще бъде, ако ние се справим добре, тогава всичко, което говорим, ще се подкрепи, ние ще увеличим още подкрепата си и България ще тръгне в различна посока. Ние вярваме в това! Ако се провалим, тогава тези, които ни оплюват, ще кажат – ето и те са същите. И аз тогава ще съм склонен да приема тази критика. И да, приключваме с политиката, ако се окаже, че сме лъжци и измамници. Това чисто стратегически от гледна точка на един гражданин е разумен подход към ситуацията. Защото иначе алтернативата каква е? Тези, които 30 години управляват София, 30 години управляват България, те си имат един център, независимо дали говорим за ГЕРБ, ДПС или ПП-ДБ, ние видяхме вече, те се съюзиха в НС, резултатът ще е същия!

Илиана Беновска: За да финализираме този сет в триъгълника на властта, да Ви задам един въпрос ребром. Демек вие сега, „Възраждане“, е големият лакмус, ще разберем от вашите резултати на местните избори и конкретно в София, Деня Николов кандидат за кмет, дали вие можете този триъгълник на властта да го уплътните А-с НС, състав, който може да изпълнява политиките, които „Възраждане“ изповядва, използвам, че президентството е зад гърба ми, да сложите ваш президент? Костадинов става ли за президент?

Деян Николов: Да, става за президент!

Илиана Беновска: Така, избрахме президента! И МС на „Възраждане“? Сами ли ще управлявате?

Деян Николов: Истински се надявам да се появи друга истинска, автентична българска партия, с която да управляваме! Ние нямаме желание да управляваме сами, ако има други български партии. Даже би ни било по-лесно, ако сега в НС имаше още една или две партии, които да са прагматични, да гледат българския интерес, да оставят политиката малко по-встрани, щеше да ни бъде много по-добре. Така че, ако се появи такава партия, ако извърви пътя, ако успее да стигне до местната власт, до Парламента, ние нямаме никакъв проблем да си партнираме с такива. Но да направим компромис и да управляваме с някой, който се е доказал назад във времето, защото нашата памет не е 3 или 6 месеца, много добре си спомняме кой с кого е управлявал, какво е правил, дали е прекрачвал границите на морала – това нито ние ще направим, нито нашите избиратели ще ни го простят!

Илиана Беновска: Добре, сега се мятаме на колата и отиваме в?

Деян Николов: Можем да отидем в Овча купел, в Люлин, Младост!

Илиана Беновска: Добре, тръгваме към Овча купел и ще минем по околовръстната южан дъга!

Деян Николов: Която не е завършена!

Илиана Беновска: И така, тръгваме по „Цар Борис“, ще се озовем на околовръстния път, южната дъга. През това време ще минем през различни места из София. Добър ли е бул. „Дондуков“, какво мислите за тези велоалеи?

Деян Николов: Смятам, че велоалеи трябва да има само, ако се изграждат така, както трябва. Тук горе долу бива. На много места има начертана просто една линия и на това се казва велоалея. Още от едно време колоездачите знаеха, че когато караш на пътя, трябва да караш най-вдясно. Това, което трябва да имаме в София, са истински велоалеи, които да не пречат нито на пешеходците ...

Илиана Беновска: Нямаме ширина, г-н Николов!

Деян Николов: Напротив, ако има проекти, които са направени с идеята да има истински и добре направена велоалея, тогава можем да имаме тази ширина!

Илиана Беновска: Сега се сещам за Будапеща, там има улици с по три ленти и е отделена изцяло дясната лента. Добре ли е организиран центъра, между другото?

Деян Николов: Доста е труден центъра за маневриране, което между другото е характерно за големите градове. Най-големият проблем е, че това са малки улички, на които ние и паркираме, и се опитваме да се движим. Съответно организацията е доста, доста трудна. Има няколко стратегии, с които може да се подобри паркирането в центъра. Ако оправим паркирането в центъра, тогава някои от тези улици могат да станат по-удобни и по-широки. Между другото аз съм твърд противник на паважите в цяла София. Като изключим жълтите павета, всички останали улици с павета трябва да бъдат преасфалтирани.

Илиана Беновска: Гледайте сега, тук има служебен абонамент, след малко още един!

Деян Николов: Да, тук всичко е служебен абонамент. Даже служебния абонамент е повече от паркоместата, защото се раздава на поразия и без особен контрол. Служебният абонамент трябва да бъде за хората, които живеят в центъра.

Илиана Беновска: А офисите?

Деян Николов: Офисите трябва да имат осигурени паркоместа в офис сградите. А тук, понеже са по-стари сградите, хората, които идват на работа в центъра трябва да ползват градския транспорт в по-голяма степен. В широкия център има проект за двайсет и няколко буферни паркинга.

Илиана Беновска: Добре, сега отиваме в Овча купел, където има метро. Ако живея в Овча купел или Горна Баня, как мога да стигна до центъра, където е нашето студио? Да взема рейс?

Деян Николов: С колата до буферен паркинг, послед с метрото за няколко спирки и оттам до вашия офис.

Илиана Беновска: А ако пътьом трябва да закарам детето си на училище?

Деян Николов: Това е друг проблем. Училищата и детските градини трябва да са на удобно място. Те трябва да бъдат в квартала. Ако детската градина е в квартала, тогава закарвате детето в детската градина, оставяте си колата на паркинга, за две спирки метрото и сте на центъра.

Илиана Беновска: Знаете ли колко време би ми отнело това? Вие нямате деца?

Деян Николов: Нямам, но то и сега Ви отнема!

Илиана Беновска: Аз казвам да закараш четири деца на училище, в различни училища на различна възраст! Обяснете ми как става това? И е зима! И са с 15 години разлика.

Деян Николов: С много по-добре развита транспортна схема и с по-добре развито метро. Аз по принцип съм привърженик на шофирането и на колите. Но дълго време живеех до метростанция Мусагеница и работех тук на Опълченска. Ходех на работа с метрото и ми беше страшно удобно, стигах за 15 минути.

Илиана Беновска: И аз съм живяла в Мусагеница навътре в квартала и мечтаехме за метрото. В кой блок сте живял?

Деян Николов: На улица „Пловдивско поле“, в новите кооперации до метростанцията. Метрото е удобно, ако имаш наблизо метростанция и не трябва да прекачваш. А иначе другата стратегия за центъра – аз не съм привърженик на решаване на проблемите с увеличаване на таксите. Според дебелите книги зоната би била удобна за хората, ако 20% празни места. За да има 20% празни места, това е просто икономическа калкулация е цената при която тук една част от хората ще считат паркирането в центъра за лукс.

Илиана Беновска: Какво разбирате под празни места? Не синя зона, не зелена зона?

Деян Николов: 20% от паркоместата в синята и зелената зона да са свободни.

Илиана Беновска: В смисъл, пак да си ги плащам?

Деян Николов: Пак да си ги плащате. С вдигането на цената в синята и зелената зона все по-малко хора ще идват да паркират в центъра и толкова по-лесно ще се намират места. В един момент от 100% запълняемост, ще слезем на 90%, 80%. В момента дебелите книги казват, че 80% трябва един град да се стреми да има по отношение на свободни паркоместа.

Илиана Беновска: Сега се сещам за Атина, там има доста подземни паркинги на къси разстояния. В Тирана ходил ли сте, да видите в центъра какъв огромен паркинг има? В тази държава, която горделиво казваме, че е по-слабо развита от нас!

Деян Николов: Има проект за двайсет и няколко паркинга около центъра на София. Има няколко проблема с буферните паркинги. Първият е, че да се копае е, доста скъпо упражнение, но е инвестиция, която си струва. Другият вариант, който сме разглеждали са умните паркинги, които качват коли вертикално. Те не са толкова лошо решение, има чешки вариант, има и китайски вариант. Китайци и японци качват по 50-60 коли вертикално на две паркоместа. И китайски, и чешки вариант излиза около 50 000 – 60 000 лева за такъв умен вертикален паркинг. Една от идеите, които разработваме, е към ЦГМ да има звено техническа поддръжка на такива паркинги и да започнем с няколко пилотни проекта, за да видим как работи това. Това може да се изпробва и ако работи, да го приложим в цяла София.

Илиана Беновска: На бул. Тодор Александров сме, едно от бързите места в София сме. Беше поставен въпроса за максималната скорост. Няма да се спирам на Сливница, няма да се спирам на случая на Шишман, където след дъжд качулка се правят някакви неща. Но не трябва ли на такива по-скоростни отсечки, още повече, че сега е 3 часа, няма трафик, да може да се кара с по-висока скорост?

Деян Николов: Има градски магистрали, има такова понятие.

Илиана Беновска: Има ограда, което означава, че е магистрала.

Деян Николов: Вижте, то не е проблемът в ограничението. Ако трябва да си говорим честно трафикът се движи бързо. Ограниченията не се спазват, трафикът се движи с около 70 километра в час. По Цариградско и на околовръстното и със 100 километра в час се движи трафика. Това се е случило естествено, може би защото хората бързат. Не мисля, че в тази скорост е проблема. По-скоро проблемът е в екстремностите, където единици хора, които имат десетки нарушения остават да карат на пътя и карат в града с 140-150 километра в час. Там вече проблемът е липса на контрол. Липса на контрол от страна на МВР, липса на достатъчно камери и липса на камери, които да отчитат скорост.

Илиана Беновска: Не искам да отварям църква, с извинение за израза, който ще използвам, да проповядваме правилата за движение, но не трябва ли да има и самоконтрол. Какво значи камери, ако ти нямаш собствена съвест!

Деян Николов: Заплахата работи, другото е въпрос на манталитет и възпитание. Но тук влизаме в много дълбок проблем.

Илиана Беновска: Казвам го, защото и местната власт, както и медиите има и просветителска роля, нали?

Деян Николов: Да! Тук има образователен елемент и аз бих казал, ако в началния етап на училище трябва да учим децата как да се пазят, как да пресичат, то в гимназията трябва да ги подготвяме за шофьорския им опит след няколко години, когато ще имат книжка. Защото много от тях си мислят, че карането на кола е шега и като покарат 5 или 10 хиляди километра ще станат много добри шофьори. Това е въпрос на възпитание!

Илиана Беновска: Дайте ми ръка. Защото съм си учила децата, от първия момент, в който съм ги качила в колата, едно подир друго съм обяснявала – това правя, защото така. Това е уникално правилно. Не знам как да го разпространим.

Деян Николов: Затова казвам, че това е цялостна държавна политика. Тук имат роля семейството, родителите, МОН, Министерство на културата, което може да прави такива културни събития, които да са интерактивни.

Илиана Беновска: Ето една велоалея!

Деян Николов: Това е тротоар, на който по средата е боядисана една лента и са усвоени едни пари и сме написали в отчетите, че това е велоалея. Казваме на Европа, че това е велоалея. Но това не е велоалея. Това е минато с един валяк. Аз съм против това нещо. Тук има ширина, този булевард има ширина, така че тук можем да направим истинска велоалея, но трябва да направим истинска инвестиция, която да преструктурира тротоара, той е достатъчно голям, за да имаме истински велоалеи тук. Даже бих казал, че тук може да имаме малък булевард за велосипедисти, което е прекрасно. Има и локално, има всички условия. Да не говорим, че Цар Борис трябва да бъде ремонтиран изцяло. Аз съм против този паваж. Аз живея в Манастирски ливади и ми е удобен да идвам към центъра, но въпреки това го избягвам, защото не става за каране.

Илиана Беновска: Много хора обаче харесват, да ви кажа и аз харесвам паветата.

Деян Николов: Ако могат да бъдат наредени, има романтика!

Илиана Беновска: Има романтика. Има една здравина. Сещам се за Йерусалим, там са с блокчета като павета, за Баку. Сцеплението е друго.

Деян Николов: В много градове в Европа има паважи, които са добри и са почти като асфалт. Само лек шум се чува. В България нямаме такива паважи. Има два варианта.

Илиана Беновска: Знаете ли кога е строено това, сигурно не сте бил роден?

Деян Николов: Сигурно! Предполагам, че е поне на 70-80 години.

Илиана Беновска: Вижте колко е качествено.

Деян Николов: Асфалта е по-лесен вариант, по-удобен и по-практичен. Ако искаме да имаме павета, вече има много модерна техника, която реди паветата автоматично. Говорим за нови павета, които са с еднаква форма, които могат да бъдат положени с техника, а не на ръка. Тогава ще бъдат перфектно наредени и булеварда ще става за такова натоварване, както в момента!

Илиана Беновска: Обърнете се на ляво. Вижте как е застроен от една страна Цар Борис, после ще се обърнем на дясно и ще видим коренно различен модел и височина, архитектура.

Деян Николов: Това е коренно различен начин на мислене.

Илиана Беновска: Това е старо кварталче, ето я новата сграда на Районни съд, която в съвсем друга опера е построена.

Деян Николов: Да, защото това е правено с цялостно планиране на града, модел за разрастване на града.

Илиана Беновска: Ето, едно време това бяха небостъргачите, 14 етажен блок. А на дясно – мънички, четириетажни кооперацийки.

Деян Николов: Според мен трябва да вземем най-доброто от двата свята. Аз, като дете на новото време, бих казал, че няма нищо лошо инвеститорите да строят хубави, модерни сгради, но трябва да бъде в пълен синхрон с плановете на общината как един квартал трябва да се развива, така че да изглежда подреден, а не презастроен.

Илиана Беновска: Кого трябва да питаме, референдум?

Деян Николов: Но по отношение разрастването на града общината има силна роля да не се разраства хаотично града, което се случва през последните години и ще продължи. Защото манталитета да се забием колкото се може по-близо до центъра води до това презастрояване и общината трябва да се намеси, да промени философията за разрастване и управление на града и не започне да забранява да се строи тук. На ръба на закона. Под забраняване имам предвид много силно ограничаване. С наредби, с нови устройствени планове на кварталите, които са остарели. Това трябва да направим и на инвеститорите да им предложим преференциални условия, инвеститорът, който иска да строи на края на града да бъде в по-добра икономическа ситуация от този, който се е забил на центъра. Или в някои от кварталите, които са по-крайни, но искаме да ги запазим във вида, в който са. Никой не иска да презастрои Младост, никой не иска да презастрои Люлин. Трябва да запазим състоянието, в което се намират тези квартали. А някои квартали тотално са изпуснати, включително Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша. Това са квартали, в които няма спасение. Там само можем малко да подобрим инфраструктурата по отношение на улиците, тротоарите, защото няма тротоари, осветлението. Но това е съвсем различен модел на мислене, държавнически, в който мислиш за цялостното развитие на града в следващите 30 или 50 години, а не за частни интереси или комисиони.

Илиана Беновска: В момента карам с 80 километра, дано да не ме глобят. Позволено ли е?

Деян Николов: Не е позволено.

Илиана Беновска: А вижте колко е празна улицата. Сега ще намаля на 50, така ли трябва да се влача?

Деян Николов: Този булевард аз лично бих го ремонтирал, той има потенциал да стане градска магистрала, ако не са паветата.

Илиана Беновска: Не, на мен паветата не ми пречат, просто показах.

Деян Николов: На вас може да не ви пречат, но лошата инфраструктура е предпоставка за ПТП. Ако улицата е толкова неравна с дупки и прочее създава предпоставка за ПТП и опасност.

Илиана Беновска: Тогава да карат в дясната лента с 50.

Деян Николов: Тук може да бъде като бул. България. Там ограничението е 70 и се води градска магистрала. Тук също може да бъде такава. Ограничението е заради инфраструктурата, ако и тук се оправи, може да бъде 70.

Илиана Беновска: Ето, сега вдигам ги без да ми мигне окото. Пред мен е празно. Иначе ето, ако карам с 50, возете се дами и господа!

Деян Николов: Но тук има условия да е скоростна отсечка. В други части на града 50 е правилната скорост, може би дори и по-малко от 50. Вижте, това е цялостен проект, който трябва да се случи в София.

Илиана Беновска: Тук има знак за ремонт, някой казва ли ми, че трябва да се престроя?

Деян Николов: Има знак след 30 метра.

Илиана Беновска: Добре, тогава ще си играем на престрояване. Това са дребни неща на пръв поглед, но когато караш всеки ден в такива условия, ето как се поражда нарушаването на правилата.

Деян Николов: Така е. Трябва да оптимизираме възможно най-много транспортната схема на града, за да не караме хората да намират своите начини да се придвижват по-бързо. Когато има предпоставки да бъде скоростна отсечка и да се кара с 70, да бъде такава. Когато някъде няма, то да бъде булевард нормален дори с ограничения от 30 или 40 километра в час. Но вижте, аз все пак твърдя, че най-големите ни проблеми, всички тези инциденти, които се случват заради липса на контрол. Защото масово всички коли карат с превишена скорост, но най-фрапантните инциденти, които се случват, идват от хора, на които отдавна трябва да са им взети книжките, но те са на пътя и карат.

Илиана Беновска: Ето го знака, който постановява да се престроя в ляво. Всички тези, които не ме пуснаха, сега гледайте как ще се престрояват.

Деян Николов: Аз пък гледам да съм толерантен, не им се ядосвам на хората.

Илиана Беновска: Говоря за друго, ще сигнализираш своевременно и ако тези, които карат в дясно не влизат там, защото очевидно не бива, говорихте преди малко за поведението. Добре, хайде че забихме много за това движение. Друга тема?

Деян Николов: По отношение на облагородяването има много, което може да се направи. Зеленината и поддръжката. Това са малки детайли, които придават цялостния вид на града ни. Не им обръщаме толкова внимание, защото сме свикнали, че инфраструктурата не ни е добра.

Илиана Беновска: Е, София си е зелена, погледнете! все още!

Деян Николов: София е зелена, все още. Но има доста части, които са сиви. Някои бяха направени такива. Други се подобриха, аз съм доволен с озеленяването около бул. България, давам го за пример, понеже минавам всеки ден и ми е до болка познато визуално. Но има доста други места, които са доста занемарени.

Илиана Беновска: В момента сме в един казус, тези, които не трябваше да шофират в дясно, знаете ли зад гърба ми колко още са се набутали. И сега са в правото си, по силата на не знам кой знак да влязат.

Деян Николов: Не, те са без предимство и трябва да се престроят.

Илиана Беновска: Трябва да ги напускаме.

Деян Николов: Чисто математически, ако всички се подредят в лявата лента и лявата остане празна, това означава, че задръстването ще стигне до светофара.

Илиана Беновска: Да, но ще се изтеглим всички, без да има нервни шофьори, които да са изразходвали времето си да се движат в лявата лента.

Деян Николов: Да, съгласен съм, ще бъде по-справедливо, защото няма да има някой, който да се е движил в дясно и сега да влезе тук преди всички коли. Но далеч сме от тази култура, това е японски модел на поведение, който тук го няма. То и в метрото може така да се подредим в права опашка и да оставим място за хората, които са във вагончето да излязат, но не се случва винаги. Въпрос на манталитет и възпитание в много ранна детска възраст. В Япония ги учат да чистят и да подреждат и на някои такива полезни за обществото дейности от много ранна възраст. Това при нас липсва. Но тук пак стигаме до възпитателния елемент.

Илиана Беновска: Да, тук пак влизаме в това изтъркано „как ще ги стигнем американците“!

Деян Николов: То аз в последно време, като ги гледам, по-скоро се надявам да не ги стигнем. Защото това, което гледаме или по-скоро помним за Америка, не е това, което беше 80-те и 90-те години на миналия век.

Илиана Беновска: По-рано имаше американската мечта!

Деян Николов: Американската мечта умря отдавна. Във всеки по-голям град, Лос Анджелис, емблемата на САЩ, там има около 60 000 бездомни. Има цели булеварди от бездомни, които живеят на улиците. Това е в момента американската мечта.

Илиана Беновска: Кофи за разделно събиране, на тротоара, хубаво. Пропуснах да ви покажа в центъра колко паркоместа заемат.

Деян Николов: Ако имаме култура, в Брюксел знаете ли как е – няма кофи. Има график за извозване на боклук един или два пъти в седмицата. Всеки ги слага в пликове, които купува, тоест таксуват им се пликовете. В деня за извозване на боклука всички си ги поставят пред входната врата, минават и ги събират.

Илиана Беновска: Мисля, че и в Ню Йорк е така.

Деян Николов: Да, на много места се практикува, за да няма кофи на улиците. Макар че в този ден, в който събират боклука, не е особено приятно да има торби навсякъде, но пък е само един път в седмицата. Тези торби изглеждат сравнително нормално, еднакви са и така си изхвърлят боклука. При нас, особено в централните части, кофите заемат паркоместа, а инфраструктурата не е пригодена. До един момент кофите имаха специално джобче в тротоара и не бяха част от пътното платно. В един момент някой реши, че може да не е така и спряхме да го правим. Има още странни неща, които се случват. Едно време според правилника за движение автобусната спирка е 50 метра и трябва да бъде отделена от пътя. Едно време правеха така автобусните спирки, с голям джоба, за да може да влязат дори два автобуса един след друг, без да спират движението. Сега правим така, че автобусът спира в дясната лента, прави задръстване. А тук в момента се намираме на неизградената южна дъга, която трябва да изградим.

Илиана Беновска: Погледнете какво е задръстването сега. А не искам да ви казвам какво е сутрин и вечер. Това са хора, които се придвижват от месторабота до местоживеене. Между другото сега ми хрумва, намираме се на разклона за Горна баня говорихме и в друго предаване за канализацията на тези квартали.

Деян Николов: Всички южни квартали, плюс Панчарево, Кремиковци, Нови Искър от другата страна на София.

Илиана Беновска: Ето, квартал Горна баня е равностойна част от София. Ще ми позволите една отбивка да ви повозя по улиците на Горна баня. Тук не знам колко хора живеят, но е доста оживено и все по-заселено. Италианският лицей е тук, училища.

Деян Николов: Тук има потенциал, но няма инфраструктура.

Илиана Беновска: Тази улица иди-дойди, но сега ще ви кача малко по-нагоре.

Деян Николов: Знам, аз когато имам нужда да остана сам със себе си излизам с колата си и обикалям забутани улички из София.

Илиана Беновска: Тук има хубава гледка, но канализация няма!

Деян Николов: Ако се върнем на канализацията, там са нужни няколкостотин милиона, така че проблемът не е малък. Общината отделя по няколко милиона на година, твърде малко. С тези темпове в следващите 40 години няма да изградим канализацията, която е нужна за крайните квартали на София.

Илиана Беновска: Обичам да давам примера със Сеул, преди години разбрах, че няма канализация. Вие не го знаете?

Деян Николов: Не го знам.

Илиана Беновска: Разбрах го съвсем случайно, разхождам се из тази олимпийска столица и ми мирише на септична яма. Питам аз този до мен защо мирише така и той ми казва – ами няма канализация. Аз казвам, ама как така? И той – ами ето ти Мариот, петзвезден хотел, в момента го изпомпват.

Деян Николов: Ако са изчислили, че им е по-евтино. Бурдж Халифа също не е свързан, изчислили са, че ще им излезе толкова скъпо, че до тоалетна ходят на първите етажи или в съседните сгради, така поне служителите си карат. Изчислили са, че да извозват боклука, вместо да направят модерна инсталация, ще им е по-скъпо.

Илиана Беновска: Ето това озеленено мъничко бивше селце ...

Деян Николов: И неподдържано. Колко е трудно да окосим тревата и да съберем листата? Колко е трудно да инвестираме в машини, които могат да правят това? Защото аз не искам някой да окоси на ръка. Идва, качва се машината, коси, събират се листата.

Илиана Беновска: Вие знаете ли, че на места улиците се превземат все повече.

Деян Николов: Да, става опасно, знаци не се виждат.

Илиана Беновска: Ще отида на една улица, където не можеш да се разминеш. Да не говорим, че зимата, тук е към 700-800 метра надморска височина. Ние в момента сме около 300 метра над София. Сняг се натрупва, не се почиства.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР