Девня. В Девня започна извозването на промишлените количества ди- и

...
Девня. В Девня започна извозването на промишлените количества ди- и
Коментари Харесай

Свилен Шитов, кмет на Девня: Транспортирането на опасните химикали ще продължи около 6 месеца при гарантирана безопасност на населението и околната среда

Девня. В Девня стартира извозването на промишлените количества ди- и трихлоретан от територията на някогашния цех „ Полимери “. Транспортирането на рисковите химикали до френския град Кале, където ще бъдат обезвредени, ще продължи към 6 месеца при обезпечена сигурност на популацията и околната среда. Това съобщи кметът на Община Девня Свилен Шитов, по чиято заповед предходната година площадката с рисковите химикали бе обезопасена, а трихлоретанът от компрометирания контейнер бе трансфериран в прилежащия здрав съд, оповестиха от Община Девня . Кметът изрече специфични благодарности към премиера Бойко Борисов по тази причина, че държавното управление отпусна над 14 млн. лв. за решаването на този дълготраен екопроблем, който представляваше опасност за популацията и околната среда на цялата Варненска област и поради който Община Девня нееднократно афишира отчасти бедствено състояние.
Извозването на тежките фракции ще се реализира с автоцистерни, след което ще бъдат прикачвани на влакови композиции, без да се постанова химикалите да бъдат преточвани, изясни регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.
Вместимостта на една цистерна е към 25 тона, а проектите са на седмица да бъдат превозени по към 100 тона тежки фракции. Общото количество, което би трябвало да бъде извозено до Франция, е 2640 тона. Процедурата се реализира при засилени ограничения за пожарна и спешна сигурност.
Според представителите на завода, в който ще се извърши утилизцията, при транспорта няма риск за здравето на хората и заплаха от замърсяване на околната среда. „ Имаме 20-годишен опит в тази сфера. Оперираме в целия Европейски съюз, както на Балканите и в страните от някогашна Югославия “, съобщи Желко Шмитран от консорциума „ Ви Пи – Инд – Еко “.
Активите на приватизираното дружество „ Полимери “ през днешния ден се пресмятат на 14 милиона лв.. От него от дълго време са останали единствено руини. След края на интервенцията по извозването на тежките фракции страната ще си потърси парите от притежателите като заемодател. На мястото на някогашния цех ще бъде издигнат цех за произвеждане на метал от скрап.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР