Девня отбеляза Седмицата на гората със залесителна акция, в която

...
Девня отбеляза Седмицата на гората със залесителна акция, в която
Коментари Харесай

Ученици, общинари и лесничеи садиха дръвчета в Девня

Девня означи Седмицата на гората със залесителна акция, в която се включиха и 10 възпитаници от СУ " Васил Левски ". По този метод от Държавно горско стопанство - Суворово и Общината осъществиха мотото на тазгодишната акция – " Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа ". Общо 30 фиданки бяха засадени в разнообразни точки на града и съставните на общината селища. Освен люляк и елементарна ела от лесничейството осигуриха и американски червен дъб. 

Акцията стартира от живописния парк пред Музея на мозайките, където заместител - шефът на Търговско предприятие ДГС-Суворово – инж. Злати Златев – изнесе открит урок на юношите на тематика " Ролята на растителния свят за живота на планетата и за стабилността на почвите ". 

Учениците изслушаха с интерес лекцията и споделиха, че в никакъв случай до момента не са сяли растение. Затова лесничеите обясниха на младежите по какъв начин се прави това. 

Дълбочината на дупката, която се изкопава, с цел да се засади фиданката, би трябвало да е съобразена с дължината на корена ѝ, а колкото по-широк е изкопът – толкоз по-добре за растението.  След заравянето пръстта би трябвало да се отъпче добре, с цел да не влиза О2 към корена. Фиданките би трябвало да се поливат с вода щедро и постоянно, предложиха лесничеите. 

Последва и практическата част, при която учениците започнаха да садят люляци и ели. Помагаха им експерти от ДГС-Суворово и еколози от Община Девня, които авансово бяха определили залесителните точки. 

Кметът на Община Девня Свилен Шитов и шефът на Търговско предприятие ДГС – Суворово инж. Радостин Желязов също се включиха в акцията, засаждайки люлякова фиданка. 

" Щастлив съм, че на Велика сряда всички ние, дружно, правим едно богоугодно дело, каквото е да посадиш дърво. Вярвам, че всички фиданки ще се заловен и Девня ще стане още по-красива “, съобщи кметът.

" Посаждайки дърво, ние слагаме началото на една дребна безкрайност, а пролетта е най-хубавото време за това “, изясни шефът на Търговско предприятие ДГС – Суворово, който заявява, че Горското стопанство постоянно ще спомага безплатно на общините от виновния му регион за реализацията на залесителни акции.  

Учениците участваха и в креативна игра, при която трябваше да аранжират с растения хартиени рамки, с цел да ги трансфорат в свежи пролетни картички. 

Всички младежи се оправиха чудесно с поставената им задача и справедливо получиха дарове и грамота от името на Търговско предприятие ДГС – Суворово. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР