Девня. Мястото в девненския квартал Река Девня“, на което бяха

...
Девня. Мястото в девненския квартал Река Девня“, на което бяха
Коментари Харесай

Д-р Христо Кузов, РИМ – Варна: Мястото в девненския кв. „Река Девня“, на което бяха открити златни монети от времето на император Теодосий Втори, може да се превърне в археологически парк

Девня. Мястото в девненския квартал „ Река Девня “, на което бяха открити златни монети от времето на император Теодосий Втори, може да се трансформира в археологически парк навън. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна ръководителят на разкопките доктор Христо Кузов от Регионалния исторически музей (РИМ) във Варна. По думите му, теренът е на комфортно място, в близост има и много зеленина. Там могат да се обособят алеи, да се слагат осветяване и осведомителни табели, както и беседки и да се трансформира в една експозиция навън, разяснява археологът.
Според доктор Кузов златните монети, две от които на брачната половинка на Теодосий Втори – Елия Евдокия и на неговия братовчед Валентиан Трети, най-вероятно са били отсечени в константинополската монетарница. Те са били открити по време на хунското настъпление през 447 година, когато Марцианопол е бил погубен напълно. Част от монетите очевидно са били изгубени при бягството на популацията, а част просто са останали заровени в руините на жилищата, разрушени в пожара и не са били прибрани.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР