Деветнайсет души загинаха, а 27 бяха ранени при самоубийствен атентат

...
Деветнайсет души загинаха, а 27 бяха ранени при самоубийствен атентат
Коментари Харесай

Кървав ад в Кабул! 19 убити и 27 ранени при самоубийствен атентат в шиитски район на афганистанската столица

Деветнайсет души починаха, а 27 бяха ранени при гибелен атентат против учебен център в шиитски квартал на Кабул, съобщи Асошиейтед прес. По данни на Франс прес, която се базира на свидетел, множеството от жертвите са девойки.

Говорител на шефа на кабулската полиция сподели, че детонацията в популации най-вече с шиити квартал " Дащи барчи " е станала рано сутринта. Според представителя Халид Задран, назначен от ръководещите талибани, измежду потърпевшите са абитуриенти на междинни учебни заведения - момчета и девойки, които сега на офанзивата са били на подготовка за приемни изпити в университет. Задран добави, че просветителните центрове в региона би трябвало да изискат от талибаните да им обезпечат спомагателни ограничения за сигурност, когато организират многолюдни подготвителни извършения.

Атентатът е поредна демонстрация на принуждение, откогато през август предходната година талибаните взеха властта в Афганистан. Засега никоя формация не е поела отговорност за бомбеното нахлуване.

" Ислямска страна ", която е главният противник на талибаните, е правила до момента набези против хазарейската шиитска етническа общественост, включително няколко кръвопролитни атентата в квартал Дащи барчи. Сред тях е ужасяващото нахлуване през 2020 година против родилен дом, при което починаха 24 души, в това число новородени и майки.

От вътрешното министерство на Афганистан оповестиха, че негови екипи са изпратени на място да проверяват случилото се. Временно ръководещата посолството на Съединени американски щати в Кабул Карън Декър осъди остро атентата. Тя сподели, че скърби с роднините на починалите и изрази вяра за бързо възобновяване на ранените. Детският фонд на Организация на обединените нации жигосах терористичния акт и съобщи, че децата и младежите не би трябвало да стават цел на принуждение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР