Деветнадесет ученици, отличени в Националния ученически конкурс за есе Наследник

...
Деветнадесет ученици, отличени в Националния ученически конкурс за есе Наследник
Коментари Харесай

Отличените ученици в конкурса за 110-ата годишнина от Балканските войни бяха наградени в Министерството на отбраната

Деветнадесет възпитаници, отличени в Националния училищен конкурс за есе „ Наследник съм на... ", отдаден на 110-ата годишнина от Балканските войни (1912 - 1913), бяха наградени на тържествена гала в Министерството на защитата. Наградите бяха връчени от заместник-министрите на защитата Атанас Запрянов и на образованието и науката Емилия Лазарова през днешния ден, 26 март, в деня, в който се навършват 111 години от рухването на Одринската цитадела (1913 г.).

В приветствието си към отличените възпитаници заместник-министър Атанас Запрянов се обърна с думите: „ Вие доказахте, че ползата към славното българско военноисторическо минало е огромен, а уважението и поклонението пред подвига и паметта на българските герои, взели участие и починали в битката за национално избавление и обединяване са непреходни ". Той поздрави участниците в състезанието от името на министъра на защитата Тодор Тагарев и акцентира, че са показани забележителни планове, които са спечелили първи места в състезанието на районно равнище.

„ Участието на България в Балканските войни е естествено продължение на националноосвободителните битки от XIX век, и показва непоколебимия блян на народа ни към независимост и обединяване. Славните победи на Българската войска остават вечно записани в страниците на героичната ни военна летопис. Изводите и поуките и до през днешния ден вълнуват историци, откриватели и журналисти, тъй като оценените уроци са по-ценни от всяка победа ", акцентира още заместник-министър Запрянов.

Националният училищен конкурс „ Наследник съм на... " е проведен от Министерството на защитата и Централното военно окръжие (ЦВО), взаимно с Министерството на образованието и науката, районните ръководства на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. Участие взеха възпитаници от междинните учебни заведения, разграничени в две групи, съгласно регламента: първа група от V - VII клас и втора група от VIII - XI клас. В състезанието участваха 135 училищен плана.

На 13 март 2024 година, във връзка отбелязването на 111 години от завладяването на Одринската цитадела през 1913 година (стар стил), на районно равнище бяха наградени класираните на първо, второ и трето място възпитаници, както и всички участници. От класираните преди всичко в страната, бяха отличени 19 плана: осем в първата възрастова група и 11 във втората, чиито създатели бяха отличени през днешния ден. Наградените получават грамота от Националния предприемчив комитет, книгата „ Българските бойни флагове. За достойнството и славата на България ", а 19-те отличени получиха и книгата „ Светът на българския войник ". Техните есета ще бъдат оповестени в алманах, публикуван от Съюза на ветераните от войните на България.

На церемонията по награждаване участваха още началникът на ЦВО полковник Георги Георгиев, както и досегашният му шеф полковник Павлин Велков, шефът на Националния военноисторически музей доцент доктор Соня Пенкова, ръководителят на Съюза на ветераните от войните на България доцент доктор Иван Сечанов, преподаватели и родители на наградени възпитаници. Гостите посетиха и Военната академия „ Г. С. Раковски ", където бяха осведомени с значими моменти от българската военна история.

През 2022 година беше основан Национален предприемчив комитет за отбелязване на 110-ата годишнина от Балканските войни. С решение на Министерския съвет от 2023 година за негов ръководител беше избран заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов. Министерският съвет одобри народен проект със събития за отбелязване на бележитата годишнина в българската история, част от който беше и Националният училищен конкурс за есе „ Наследник съм на... ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР