Деветима се отказаха от парламента, 28 избрани в повече от

...
Деветима се отказаха от парламента, 28 избрани в повече от
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ е получил над 98% преференциален вот

Деветима се отхвърлиха от Народното събрание, 28 определени допълнително от един МИР имат няколко часа, с цел да решат от кое място влизат

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ е получил най-високия % преференциален избор измежду всички над 5300 кандидат-депутати за 48-ия парламент, а Георги Ганев от Демократична България е бил най-близо до прескачане на бариерата от 7% за пренареждане на листа, демонстрират данните на ЦИК, съобщи.

Централната изборна комисия разгласява нощес листата с процентите преференциален избор, получен от всеки от кандидат-депутатите на предварителните парламентарни избори на 2 октомври.

Той не включва деветимата отказали се от местата си в Народното събрание. Традиционно измежду тях е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, а останалите са: Иван Грънчаров (ГЕРБ-СДС, Ловешки изборен район); Иван Миховски, ГЕРБ-СДС (ГЕРБ-СДС, Ловешки изборен район); Николай Събев, " Продължаваме Промяната " (19 Изменник на родината – Русенски); Александър Методиев, Движение за права и свободи (26 Изменник на родината – Софийски); Николай Аргиров, Движение за права и свободи (26 Изменник на родината – Софийски); Димитър Владимиров, Движение за права и свободи (12 Изменник на родината – Монтана); Васил Николов, Движение за права и свободи (26 Изменник на родината – Софийски) и Кристина Александрова, Движение за права и свободи (26 Изменник на родината – Софийски). Техният лист също бе оповестен нощес от ЦИК на база подадени от тях заявки.

В % на всички водачи на листи е отразен освен броят на гласувалите персонално за тях преференциално, а и на гласоподавателите на съответната партийна или съдружна листа, които не са дали своят вот преференциално. Затова и резултатите на водачите са несъпоставими с останалите в листите. И въпреки всичко при никоя друга групировка налаганата от партийните управления " дисциплинираност " не е сработила по този начин добре, както при Движение за права и свободи. Там разбъркванията, наложени от гласоподавателя, са малко, а тук-там има отказали се определени за депутати, с цел да влязат " мечтаните " депутати.

Отличниците

С над 90% преференциален избор от ДПС са Карадайъ (98.25%, Кърджали), Джевдет Чакъров (95.27%, Силистра), Ахмед Ахмедов (93.99%, Разград), Джейхан Ибрямов (92.35%, Търговище), Делян Пеевски (92.12%), Танер Мехмед Али (91.22%, Пловдив), Сезгин Мехмед (91.32%, Хасково), Севим Али (90.71%, Бургас).

От коалицията ГЕРБ-СДС такъв резултат реализира само Томислав Дончев, който в родния си Габрово печели 90.44% от вота на гласувалите за листата на ГЕРБ-СДС там.

" Продължаваме промяната "  има трима кандидат-депутати с над 90% преференциален избор: съпредседателят ѝ и някогашен министър председател Кирил Петков (90.91% в 24 МИР - София), Христо Петров - Ицо Хазарта (90.58%, 25 МИР - София) и Мирослав Иванов, който събира 90.45% преференциален избор в Ямболския изборен регион.

Стефан Янев ( " Български напредък " ) също получава внушителна преференциална поддръжка. 92.43% от предпочелите групировката на някогашния длъжностен министър председател в 24 МИР - София са дали своят вот преференциално за него и/или не са се възползвали от опцията и автоматизирано гласовете са посочени като преференция за лидера.

Като по команда са дали своят вот и гласоподавателите на " Възраждане "  в 25 МИР - София: 93.25% преференциален избор за водача Костадин Костадинов.

За малко

20-ина претенденти са били " на ръба " да пренаредят листата си с преференциален избор. При нужни 7% от гласувалите за листата те са били определени с преференциален избор от над 6%. Първи под бариерата е Георги Ганев от " Демократична България ". В 23 МИР в София той получава 6.95% преференциален избор. Втори след него е Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС. Гласувалите персонално за него са 6.93% от показалите листата на обединението в Русенския изборен регион. Много близо са били и Елица Христова-Анастасова (6.88%, ДБ), Калоян Янков от Демократична България (6.83%), Таня Андреева от Демократична България (6.78% в Стара Загора).

Откъде ще влязат

28 са определените за народни представители допълнително от един изборен регион. Списъкът им разгласява ЦИК нощес. Очаква се през днешния ден те да разгласят от кой МИР влизат и за кого обезпечават място в новия парламент. Те са:

- от Движение за права и свободи - Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ, Станислав Атанасов, Цветан Енчев, Халил Летифов;

- от " Продължаваме промяната " - Асен Василев, Николай Денков, Росен Костурков;

- от Възраждане - Иво Русчев, Костадин Костадинов, Петър Петров, Стоян Таслаков, Цончо Томов Ганев;

- от " Български напредък " - Виолета Комитова, Стефан Янев;

- от ГЕРБ-СДС - Радомир Чолаков, Десислава Атанасова, Красимир Вълчев;

- от " Демократична България " - Елисавета Белобрадова, Ивайло Мирчев, Надежда Йорданова, Христо Иванов;

- от " Българска социалистическа партия за България " - Иван Иванов, Корнелия Нинова и Кристиан Иванов Вигенин.

Решението, с което ЦИК афишира имената им, е оповестено нощес в 20:31 ч. Според него 28-те определени в два МИР имат еднодневен период от узнаването, с цел да разгласят от кой от тях влизат в Народното събрание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР