Девет са обезлюдените села в област Кърджали според последното преброяване

...
Девет са обезлюдените села в област Кърджали според последното преброяване
Коментари Харесай

Хората от обезлюдените села в Родопите: Няма младежи, всичко мекото и лекото гледа

Девет са обезлюдените села в област Кърджали съгласно последното броене на популацията. Сред главните аргументи са неналичието на прехранване и миграцията към Турция и Западна Европа. В други села също са останали най-вече възрастни хора, които един след различен си отиват.

Лятната горещина е захлупила ардинското село Долно Прахово. Толкова е безшумно, че се чуват единствено песните на птиците. По тесните улички не се виждат хора.

" Горе-долу 12 индивида има, всички пенсионери. Добитък, крава няма към този момент. Деца няма, няма младежи ", споделя пред БНР 80-годишният Тунджай Тахир, седнал под сянката на едно дърво дружно със свои връстници, както назовава съселяните си.

Младежи няма, тъй като всички работят на открито. И децата на Тунджай също работят в Кърджали, в Турция, в Германия. Идват си за Байрама, за Нова година, по празници.

Съселянинът му Шабан Хасан се хвали, че е пенсионер с помощта на тютюна, който е отглеждал на млади години. Сега няма към този момент сили, а децата му не желаят да се занимават със земеделие.

" Няма хора към този момент. Всички са остарели хора. Кой ще сее тютюн? Няма младежи. Всичко мекото и лекото гледа. "

А преди доста години в Долно Прахово е кипял живот. Имало е близо 400 души. Имало огромно учебно заведение, трактори, Административнопроцесуален кодекс.

" След 5-10 години ние като измрем, и младите няма да дойдат ", притесняват се локалните поданици, които с горест означават, че " и хора няма да има ".

На километри от Долно Прахово, в село Перперек, животът също е западнал в лятната горещина. Селото е относително покрай Кърджали и евентуално това е повода в него да се задържат повече хора. Жените работят в шивашки цехове, мъжете – в някои от машиностроителните предприятия. Но и тук пенсионерите са повече, а над 100 младежи са в чужбина. Няма към този момент и тютюн.

" Никъде нищо. Само люцерна. Младежите избягаха вънка, в чужбина. През лятото идват – юли, август. От всяка къща има човек ", споделя кметът Халил Бекир.

На метри от него се чува дрънкане и подвиквания за залагане. Оказва се, че това е нова игра с пулове, добила неотдавна известност в родопските села. Играе се на маса от четирима. Пред всеки от тях има подложка, на която се подреждат пуловете и се вършат залагания. Нарича се " ОKЕЙ " и е импортирана в Перперек от Бедри Шефик.

" Пенсионери, безработни - играят. "

65 са пенсионерите в Перперек. В селото има джипи и постоянна автобусна линия до Кърджали. Дори учебното заведение работи. Спасило се от закриване с помощта на децата от близката ромска махала. И до момента в който в Долно Прахово броят какъв брой живот остава на селото, в Перперек не мислят за това. Засега.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР