Девет от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста

...
Девет от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста
Коментари Харесай

Девет митрополити отговарят на условията за нов патриарх

Девет от 13 митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх . Според устава на БПЦ те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години, съобщи Българска национална телевизия .

На следните условия дават отговор: Американският Йосиф, Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум, Врачанският Григорий и Видинският Даниил.

Неврокопският Серафим, Старозагорският Киприан и Западноевропейският Атноний нямат навършени 50 години. Доростолският Яков няма 5 години на поста, а Сливенски митрополит още не е определен.

Според устава на Българската православна черква архиереите би трябвало да изберат в седемдневен период от гибелта на патриарха наместник-председател на синода, който ще управлява краткотрайно и овдовялата Софийска митрополия.

Наместник-председателят със Светия Синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов Български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

Избираемият за Български патриарх и Софийски митрополит би трябвало да има следните качества:
да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква;да е не по-млад от 50 години;да е управлявал епархия като митрополит най-малко 5 години;да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР