Девет общини в Пазарджик и Благоевград са пред обявяване на

...
Девет общини в Пазарджик и Благоевград са пред обявяване на
Коментари Харесай

КРИЗАТА с боклука се разраства! 9 Общини пред извънредно положение!

Девет общини в Пазарджик и Благоевград са пред оповестяване на бедствено състояние. Причината е, че всички остарели сметища, които не дават отговор на условията на Европейския съюз, би трябвало да затворят при започване на годината. От 1 януари Кочериново, Рила, Бобошево, Симитли и Благоевград ще останат без сметища.

През новата година боклукът ще се транспортира в прилежащи общини, изясни в ефира на Би Ти Ви кметът на Благоевград Атанас Камбитов. 10% от депата в Сандански и Разлог се освобождават, с цел да покрият потребностите им. „ В края на януари започваме да сторим ново хранилище на стойност 23 млн. лева, което има период на осъществяване 233 дни”, изясни градоначалникът.

Извозването до околните депа ще сътвори проблеми на почистващите компании. По думите на шефа на компанията за сметосъбиране Васил Бачев ще се вършат по-малко курсове с колите и ще е по-скъпо.

Общинският консултант Калоян Ханджийски изиска оставката на кмета и съобщи, че неизграждането на депото в точния момент ще коства 3 млн. лева

Кметът беше безапелационен, че е направено всичко допустимо, само че обжалване от „ псевдозелени” е забавило процедурата за ново хранилище.

Камбитов даде обещание, че няма да се подвига таксата за боклук и няма и да има затрупани с отпадък кофи. Той добави, че ще изиска страната да помогне с част от изключителните разноски, които ще зародят.

„ Компромиси не могат да се създадат, защото имаме една неоправдателна присъда от Европейския съд, като е реализиран компромис от Европейска комисия и нашето държавно управление последната дата за употреба на старите депа да бъде 31 декември 2017 година След това, в случай че продължат да се експлоатират старите депа съдът ще ни постанови имуществена глоба допускам в огромен размер”, уточни Ангел Георгиев, шеф на РИОСВ- Благоевград.

В Пазарджик хранилище за боклук има, само че не може да проработи в законни периоди. Обжалването на процедурата по желание на компания, която да оперира депото бави старта на употребата му и заплашва чистотата на града.

Днес общинарите ще вземат решение да се отвори депото на свикания спешен щаб, с цел да не останат 9 общини без бунище.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР