Девет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради

...
Девет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради
Коментари Харесай

Замърсяването е отговорно за преждевременната смърт на 9 млн. души през 2019 г.

Девет милиона души са умряли прибързано през 2019 година поради замърсяването, излиза наяве от изследване на сп. "Лансет ", съобщи Франс прес.

Един от всеки шест преждевременни смъртни случая е обвързван със замърсяването и основно с неприятното качество на въздуха. Замърсяването и изхвърлените във въздуха, водата и почвата боклуци рядко убиват непосредствено, само че са в основата на тежки заболявания на сърцето, тумори, респираторни проблеми и остри стомашни разстройства.

"Ефектът на замърсяването върху здравето остава доста по-голям от този на войната, тероризма, маларията, ХИВ, туберкулозата, опиатите и алкохола. Смъртните случаи, дължащи се на замърсяването, са почти колкото тези, породени от тютюнопушенето ", заключи Ричард Фулър, основният координатор на отдела на "Лансет ", занимаващ се с въздействието на замърсяването върху здравето.

През 2019 година 6,7 милиона смъртни случая се дължат на замърсяването на въздуха, 1,4 милиона на замърсяването на водата, а 900 000 на отравяне с олово.

През 2000 година замърсяването на въздуха от индустрията е умъртвило към 2,9 милиона души, до момента в който през 2019 година тази стойност е била 4,5 милиона, се споделя още в изследването, представено от Асошиейтед прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР