Девет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради

...
Девет милиона души са починали преждевременно през 2019 г. заради
Коментари Харесай

Лансет: Замърсената околна среда е причинила смъртта на 9 млн. души през 2019 г. -

Девет милиона души са умряли прибързано през 2019 година поради замърсяването, излиза наяве от оповестено през днешния ден изследване на сп. " Лансет ", съобщи Франс прес.

Един от всеки шест преждевременни смъртни случая е обвързван със замърсяването и основно с неприятното качество на въздуха. Замърсяването и изхвърлените във въздуха, водата и почвата боклуци рядко убиват непосредствено, само че са в основата на тежки заболявания на сърцето, тумори, респираторни проблеми и остри стомашни разстройства.

" Ефектът на замърсяването върху здравето остава доста по-голям от този на войната, тероризма, маларията, ХИВ, туберкулозата, опиатите и алкохола. Смъртните случаи, които се дължат на замърсяването, са почти колкото тези, породени от тютюнопушенето ", заключи Ричард Фулър, основният координатор на отдела на " Лансет " по въздействието на замърсяването върху здравето.

През 2019 година 6,7 милиона смъртни случая се дължат на замърсяването на въздуха, 1,4 милиона на замърсяването на водата, а 900 000 на отравяне с олово.

През 2000 година замърсяването на въздуха от индустрията е умъртвило към 2,9 милиона души, до момента в който през 2019 година тази стойност е била 4,5 милиона, се споделя още в изследването, представено от Асошиейтед прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР