Девет месеца след като бе намушкан с нож и тежко

...
Девет месеца след като бе намушкан с нож и тежко
Коментари Харесай

Писателят Салман Рушди предупреди, че свободата на словото е застрашена

Девет месеца откакто бе намушкан с нож и тежко ранен по време на обществена демонстрация, писателят Салман Рушди направи обществено послание, в което предизвести, че свободата на словото на Запад в този момент е най-сериозно застрашена, съобщи Асошиейтед прес.

Рушди приказва посредством видеовръзка на церемонията по връчване на Британските литературни награди, на която нощес му бе присъдена премията за " Свобода на публикуването ". Организаторите обявиха, че оценката " признава решимостта на създателите, издателите и книгоразпространителите, които се изправят против нетолерантността, макар непрекъснатите закани против тях ".

По думите на Рушди " живеем в миг, в който свободата на изложение, свободата на издание не е била под такава опасност в страните от Запада ".

" Сега, когато съм тук, в Съединени американски щати, ми се постанова да виждам необикновената офанзива против библиотеките и книгите за децата в учебните заведения ", сподели той. " Атака против самата концепция за библиотеките. Това е извънредно обезпокоително и ние би трябвало да сме доста наясно с това и да се борим против него доста настойчиво ", добави писателят.

Седемдесет и петгодишният Рушди ослепя с едното си око и получи увреждане на нервите на ръката, когато беше атакуван на книжовен фестивал в щата Ню Йорк през август предходната година. Предполагаемият нападател Хади Матар не се призна за отговорен по обвиняванията в нахлуване и опит за ликвидиране.

Рушди прекара години наред, укривайки се и под полицейска протекция, откакто през 1989 година починалия ирански аятолах Рухола Хомейни издаде така наречен фетва или декрет, отправящ апел за гибелта му поради хипотетично осквернение с романа " Сатанински строфи ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР