Deutsche WelleАлександър ГьорлахОтговорът на Русия за експлозията и повреждането на

...
Deutsche WelleАлександър ГьорлахОтговорът на Русия за експлозията и повреждането на
Коментари Харесай

Deutsche Welle: В състояние ли е Китай да възпре Путин?

Deutsche Welle

Александър Гьорлах

Отговорът на Русия за детонацията и повреждането на значимия мост за доставки към Крим не закъсня - единствено при бомбардировките на Киев са починали осем души. Това бяха първите ракети, изстреляни към столицата на Украйна от юни насам. Путин даде обещание възмездие и го извърши. Това слага витаещата във въздуха опасност в напълно друга светлина - опасността Русия да завоюва войната против Украйна с нуклеарен удар.

Кой към момента има достъп до Путин?

Както сподели американският президент Джо Байдън - от Кубинската рецесия насам светът не е бил толкоз покрай нуклеарен Армагедон. Но от Пентагона разясниха речта му като разясниха, че сега няма нови разследващи данни и американските сили няма да привеждат оръжията си в бойна подготвеност.

В актуалната комплицирана обстановка са нужни на първо място лица с достъп до съветския президент, които могат да го убедят, че един нуклеарен удар би имал опустошителни последствия за Русия.

 

Сред опциите се открояват Китай и Индия, които към момента поддържат връзки с властелина от Кремъл. Досега Индия се възползваше от доставките на съветски нефт и не се е позиционирала на интернационалната сцена против Путин. През последните седмици китайският водач Си Дзинпин обаче лека-полека се отдалечава от съветския президент. Ядрената опасност евентуално е засилила настроенията за оттегляне от Кремъл в Делхи и Пекин.

Списание " Политико " заяви, че Съединени американски щати се пробват да повлияят на сътрудниците на Москва, които граничат с Русия, както и на Индия. Вашингтон се надява, че те могат да изяснят на Путин какъв брой фрапантни биха били икономическите и дипломатическите последствия от нуклеарен удар.

 

Администрацията на Байдън наподобява към момента приема, че възможният удар би бил нанесен с тактическо оръжие, чиито разрушителни резултати биха могли да се проявят в непосредствена непосредственост до удара, без обаче да застрашат територията на НАТО.

 

Същевременно специалистите показват, че сходен тактически удар няма да докара до проваляне на украинската войска, т.е. той би имал единствено алегоричен резултат. Посланието му би било: в случай че не се откажете в този момент, ще използваме по-голям диаметър.

Прекомерни ли са очакванията към Китай?

В НАТО също се надяват, че китайският президент Си Дзинпин може да убеди приятеля си Путин да се откаже от нуклеарната опасност. Бившите централноазиатски страни, окупирани от Русия по време на Съветския съюз, в които Пекин желае да разшири въздействието си, сега се усещат като в старите руски времена поради войната. Китай няма потребност от безредици в непосредствена непосредственост.

 

Само в Казахстан посредством тактиката си за инфраструктурно развиване " Един пояс, веднъж " Китайската комунистическа партия е вложила към 19 милиарда $ в гари и релси. Мечтата на Пекин е да построи търговски железопътен маршрут към Европа, което не може да стане без съдействието на някогашните руски републики.

На китайските държавни медии в това време към този момент им е разрешено намерено да подлагат на критика мобилизацията в Русия и нуклеарната опасност на Путин. Това е оригиналност, защото до момента тези рупори на Китайската комунистическа партия използваха същия език като Кремъл и назоваха войната " специфична военна интервенция ".

 

Коментатор на партийния вестник " Глобал таймс " даже предизвести, че нуклеарната опасност на Путин заплашва международния мир. И въпреки да липсва директна рецензия към противозаконното анексиране на части от Украйна, външният министър Ван И съобщи в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в края на септември, че всяка страна заслужава почитание към суверенитета ѝ.

Дипломатически напън от Делхи?

Миналата седмица президентите на Индия и Украйна - Моди и Зеленски - разговаряха по телефона. Последвалите прессъобщения намекнаха, че Делхи желае да посредничи сред Русия и Украйна. Нарендра Моди сподели, че спорът няма военно решение и двете страни би трябвало да договарят. Зеленски е отхвърлил опцията за договаряния, базирайки се на псевдореферендумите в Донбас.

Моди и Путин се срещнаха за финален път на 16-и септември в границите на срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие - обединяване на страните от Централна Азия, в което Пекин има водеща роля. Тогава индийският президент е споделил на Путин, че актуалната ера към този момент не е ера за войни.

Но да продължаваме да разпореждаме очаквания на Пекин е неправилно. В Китай се приготвя 20-ият партиен конгрес, който ще стартира на 16-и октомври и който най-вероятно още веднъж ще прогласи Си за президент. Но връзките сред него и Путин не са връзки сред равностойни сътрудници. Взаимната поддръжка - на Путин за Тайван и на Си за Украйна - работеше единствено до тогава, до момента в който ползите на двамата диктатори не се пресичаха. Междувременно Народната република отхвърли доставката на оръжие за Русия поради страха от западни наказания.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР