Deutsche Bank е определила цели за намаляване на емисиите за

...
Deutsche Bank е определила цели за намаляване на емисиите за
Коментари Харесай

Deutsche Bank въвежда еко изисквания за секторите за въглища и цимент

Deutsche Bank е определила цели за понижаване на излъчванията за заеми, отпускани на клиенти в секторите на въгледобива, цимента и корабоплаването, и към този момент има проект за нулеви чисти излъчвания за 55% от финансираните от нея компании, оповестява основният шеф по устойчивостта на банката пред Reuters.

Най-големият немски заемодател, който е главен спонсор на замърсяващите браншове, както и доста други негови сътрудници, е подложен на възходящ напън от страна на политиците и вложителите да накара клиентите си да лимитират нездравословните за климата излъчвания.

В края на 2022 година портфейлът му от корпоративни заеми възлиза на 107 милиарда евро.

" След като имаме пътища, можем да стартираме в действителност да ги управляваме надолу ", декларира основният шеф по стабилно развиване Йорг Айгендорф, до момента в който банката разгласява първичния си проект за преход.

Година след основаването на " конгрес за нулева чиста стойност " от висши управителни фрагменти, който да прави оценка кредитни покупко-продажби на стойност над 25 млн. евро, които биха довели до огромно нарастване на излъчванията, Айгендорф показва, че до момента той е разгледал 41 случая и е върнал 25% за предоговаряне.

Причините за в началото отменяне на дадена договорка могат да включват слаб проект за нулеви излъчвания, да вземем за пример невключване на докладване на излъчванията от обсег 3, които са свързани с веригата за основаване на стойност на сдружението.

" В един от случаите споделих, че не разбирам за какво тази компания не се ангажира с докладване на излъчванията в обсег 3 с явен график; това беше по-скоро упоритост... по тази причина ги помолихме да вкарат дата. И те го направиха ", споделя Айгендорф.

Банката ще се стреми да понижи безспорните излъчвания на своите клиенти от добива на въглища с 49% до края на това десетилетие и с 97% до 2050 година, всичко това по отношение на базовата стойност от 2022 година от 7,9 млн. метрични тона еквивалент на въглероден диоксид.

По отношение на цимента банката желае да понижи интензивността на излъчванията, свързани с активността и потреблението на сила от клиентите, с 29% до 2030 година и с 98% до 2050 г.; до момента в който задачите за корабоплаването ще следват контрактуваната в бранша методология " Принципи на Посейдон ".

Целите на Deutsche Bank не включват излъчванията, свързани с акции и облигации, което е огромен източник на финансиране на фирмите. Кредиторът декларира, че възнамерява да регистрира по този начин наречените улеснени излъчвания, откакто бъдат налични съгласувани с промишлеността методологии.

Новите цели следват съществуващите цели на кредитора за рандеман на петрол и газ, произвеждане на електрическа енергия, стомана и коли, споделя Айгендорф.

Емисиите, свързани с нейните заеми за петролния и газовия бранш, се намаляват с 29% през 2022 година по отношение на равнищата от 2021 година, за което способстват дейностите за овакантяване на съветски клиенти и редуциране на заемите за други огромни клиенти, както и облагите от отчитането на въглеродните излъчвания след измененията в цените на силата.

В производството на електрическа енергия излъчванията са намалели с 2,4% през 2022 година и би трябвало да намалеят с 69% до 2030 г.; в автомобилостроенето излъчванията са намалели с 1,4% и би трябвало да намалеят с 59%; а в стоманодобива излъчванията са намалели с 1,6% и би трябвало да намалеят с 34% до 2030 година, като всички тези индикатори са спрямо базовите стойности от 2021 година

Британски регулатор погна капиталови фондове за корист с ESG

Междувременно английският финансов контрол разгласи в четвъртък, че е заставен да " даде отпор " на някои капиталови фондове, които подвеждащо се пробват да се обозначат като фокусирани върху резултатите, свързани с околната среда, обществената сфера и ръководството (ESG).

Регулаторните органи в целия свят се стремят да се преборят с така наречен „ зелено изпиране “ (greenwashing) – непозволено потребление на екологични изказвания за активността за привличане на вложения.

Постъпват голям брой заявки от фондове, които желаят да се записват като такива, насочени към ESG, или да се преетикетират като фондове, насочени към устойчивостта, защото в този бързо разрастващ се капиталов бранш навлизат огромен размер пари, декларира Мейри Джаксън, началник на политиката в региона на ръководството на активите във Financial Conduct Authority (FCA), представена от Reuters.

" Видяхме някои пасивни фондове с имена, свързани с ESG, които в действителност са просто пасивни фондове - те работят с естествени показатели, които нямат фокус върху ESG, което считаме за изцяло подвеждащо и недопустимо ", споделя Джаксън на конференция, проведена от люксембургския орган за фондова промишленост Alfi. " Видяхме също по този начин, че се появиха някои фондове, чиито предлагани дялове се разграничават доста от задачите и декларациите, които те поддържат, с цел да бъдат правилни. Един фонд да вземем за пример, който наричаше себе си резистентен, беше вложил в огромен брой компании с високи въглеродни излъчвания в първите си 10 притежания “.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР