Детският труд в производството на какао е подобен на робството,

...
Детският труд в производството на какао е подобен на робството,
Коментари Харесай

МОТ: Детският труд при производството на какао е подобен на робството

Детският труд в производството на какао е " сходен на робството ", а селскостопанският бранш е най-големият шеф на деца.

По последни данни на Международната организация на труда (МОТ) повече от едно на всеки пет деца в най-бедните страни в света е ангажирано с детски труд, а в Африка на юг от Сахара делът на децата на възраст сред 5 и 17 години е максимален.

Малко повече от едно на всеки четири деца в най-слабо развитите страни е ангажирано с труд, който се смята за нездравословен за тяхното здраве и развиване.

Международната общественост е поела ангажимент до края на 2025 година да постави завършек на детския труд, само че все пак 3,3 млн. деца към момента се намират в обстановка на насилствен труд, а общият брой на децата, хванати в клопката на детския труд по света, е повишен до 160 млн. през 2020 година и се чака да доближи 168,9 млн. в края на 2022 година, сочат данни на МОТ.

В същото време към 79 милиона деца през днешния ден са ангажирани с рисков труд.

Швейцария и Европейски Съюз би трябвало да основат фондове за обезщетение за детско иго

Базираният в Лондон мозъчен концерн ImpACT International прикани Швейцария и Европейския съюз да обезпечат финансова отплата за детското иго, защото доста швейцарски и европейски компании " са взели участие и не престават да експлоатират посредством веригите за доставки, с цел да усилят финансовите си облаги за сметка на уязвимите ".

В неделя мозъчният концерн съобщи, че към 1,5 милиона деца работят в какаовите полета в Кот д " Ивоар и прилежаща Гана, които създават 60% от международните доставки на какао.

Земеделските производители в какаовите полета печелят почти 0,78 $ дневно в Кот д " Ивоар и 1 $ в Гана, което е надалеч под линията на Световната банка за последна беднотия от 2,15 $.

Предишно изследване на ImpACT " откри, че шоколадови мега компании като Nestlé, Hershey " s и Mars продават артикули, създадени частично с потребление на детски труд в Западна Африка ", което " наподобява на иго ".

" В доста случаи тези деца са принудени да упражняват тежък труд за интервали до 80-100 часа седмично при условия, които заплашват тяхната сигурност ", се споделя в отчета.

Според изследването хиляди деца се вкарват незаконно от прилежащи африкански страни в Кот д " Ивоар, с цел да работят в селското стопанство, и са подложени на " несправедливи условия на труд, не получават задоволително храна и на физическо принуждение или закани, изключително в случай че се опитат да избягат ".

" Освен това изследването откри, че огромен брой деца в западноафриканските ферми работят гратис, като броят на неплатените деца се прави оценка на два пъти по-голям от броя на тези, на които се заплаща за работата им в какаовите ферми ", се споделя в отчета.

През май група специалисти на Организация на обединените нации по правата на индивида в взаимно изказване приветстваха приемането на Призива за деяние от Дърбан за унищожаване на детския труд.

" В апела се акцентира нуждата от незабавни дейности, защото пандемията от COVID-19, въоръжените спорове, наред с продоволствените, филантропичните и климатичните проблеми, заплашват да извърнат в противоположна посока дългогодишния прогрес в битката против детския труд. Присъединяваме се към апела за незабавни ограничения за справяне с тази покруса и оставаме надълбоко загрижени, че скоро още милиони деца ще бъдат принудени да работят, което може съществено да заплаши тяхното физическо и психическо здраве ", обявиха те.

Система за наблюдаване и премахване на последствията от детския труд

Като интернационална цел, сложена за 2025 година, някои европейски компании в Африка започнаха да ползват Системата за наблюдаване и премахване на последствията от детския труд (CLMRS), с цел да поддържат децата в семействата, отглеждащи какао, и да предотвратят детския труд.

Най-голямата компания за храни и питиета в света Nestlé разгласи през януари нов проект за справяне с рисковете от детски труд в производството на какао.

Досега 159 783 деца в Кот д " Ивоар и Гана са получили поддръжка посредством CLMRS, заяви шведската компания.

От своя страна американската шоколадова компания Hershey " s стартира CLMRS през 2021 година и до момента е обхванала 102 942 деца.

Според компанията е открито, че 1 899 деца към този момент не правят несъответствуваща работа или са излезли от програмата. /БГНЕС, Анадолска организация

Женева / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР