Детските надбавки и данъчните облекчения за отглеждане на деца и

...
Детските надбавки и данъчните облекчения за отглеждане на деца и
Коментари Харесай

Получаването на детски надбавки не е пречка за ползване на данъчно облекчение за деца

Детските надбавки и данъчните облекчения за развъждане на деца и на деца с увреждания са друг тип поддръжка за родителите. Това прецизират от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково във връзка разнообразни запитвания. Родителите имат право на данъчната преференция за малолетните си деца, без значение от това, че получават детски надбавки за тях.

Задължително изискване към родителите е да са придобили през 2021 година облагаем приход. Ако през годината майката е била в отпуск по майчинство и няма подобен приход, то другият родител може да се възползва от данъчното облекчение, като подаде декларация пред своя шеф до края на декември или годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите след 10 януари 2022 година Същото важи, в случай че майката не е работила и е получавала обезщетение за безработица.

От офиса в Хасково изясняват още един образец, по който има запитвания - когато и двамата родители са били наети през годината на минимална работна заплата. В този случай единият от тях може да употребява облекчението посредством подаване на декларацията при работодателя си този месец или в Национална агенция за приходите в границите на данъчната акция след 10 януари следващата година до размера на своята данъчна основа. Остатъкът, до цялостния размер на полагащото се по закон оптимално облекчение, може да се употребява от втория родител, който наложително подава годишна данъчна декларация в Национална агенция за приходите, а в нея показва сумата на към този момент получената от първия родител данъчна преференция.

От Агенцията в Хасково предлагат преди да подадат декларация за облекчението, родителите да ревизират имат ли неплатени отговорности към бюджета и в случай че имат, първо да ги погасят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР