Детски хирурзи в Пирогов спасиха живота на две бебета с

...
Детски хирурзи в Пирогов спасиха живота на две бебета с
Коментари Харесай

Спасиха две бебета с редки аномалии в „Пирогов”

Детски хирурзи в „ Пирогов ” избавиха живота на две бебета с вродени редки аномалии, оповестиха от болничното заведение.

И двете момиченца се раждат с рядко срещана особеност, при която още, до момента в който са в утробата, част от червата им некротизират и умират, което води до оформянето на кистична туморна групировка, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани. Тази групировка не дава опция на бебетата да се хранят, което директно заплашва живота им.

Докато са на няколко дни девойките са преведени в неповторимото за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „ Пирогов ”. Завеждащият звеното доктор Цветко Георгиев и екипът му правят продължителни животоспасяващи интервенции. Следват нови, продължаващи лекуването многоетапни интервенции. Сега двете бебета могат да се хранят независимо и имат късмет за пълностоен живот.

Основният принос за опцията да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии доктор Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация доктор Христо Пседерски.

Подобна патология се среща извънредно рядко, както в международен мащаб, по този начин и у нас, споделя доктор Герогиев. За целия си професионален път лекарят е срещал към 15 сходни случая.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР