Детската ваксина срещу COVID-19 ще се поставя в 68 пункта

...
Детската ваксина срещу COVID-19 ще се поставя в 68 пункта
Коментари Харесай

Детските covid-ваксини ще се поставят в 68 пункта у нас

Детската ваксина против COVID-19 ще се слага в 68 пункта у нас. Препаратът е предопределен за деца от 5 до 11 години и се слага интрамускулно в ръката. Той е с изменен състав от позиция на наличието на антигена, като главното вещество е три пъти по-малко. След отваряне, флаконът може да се употребява до 12 часа, а съхраняването преди отваряне е в период от 10 седмици. Това обявиха на брифинг здравните управляващи.

" Изследванията, направени в Еврапейската организация по медикаментите демонстрираха, че при трикратно по-малко наличие имунизацията дава същия резултат, както имунизацията за възрастни. Флаконите са 10-дозови. Това не е доста комфортно поради организацията на работа и по тази причина препаратът няма да се предлага във всички съществуващи пунктове. Трябва да се съберат 10 искащи деца и тогава да се отвори флакон с ваксина, с цел да не се получава изхвърляне на дози ", съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му, допустимо е слагане на бустерна доза при имунокомпрометирани лица 28 дни след първата доза. Нежеланите реакции са същите като при възрастните: лека болежка и зачервяване на мястото на слагане на имунизацията, главоболие и лека температура.

68 пункта за имунизация на деца ще работят на територията на страната, като при интерес здравните управляващи са подготвени да разкрият спомагателни. Извън регионалните центрове, в допълнение разкрити пунктове ще работят в Петрич, Гоце Делчев, Севлиевро, Трявна, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Неделино, Казанлък, Елхово. Те ще са в лечебни заведения. 

" Има надеждни данни, че имунизациите могат да бъдат прилагани при тази възрастова група. Данните демонстрират резултатност от 91%. Хората имат терзания по връзки на отсрочени във времето нежелани реакции. Задължително има следене най-малко 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му. В Европейски Съюз на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация. България е подсигурила задоволително количество от всички категории ваксини ", обясни директорът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Преди ваксинацията на детето ще се прави обзор от медицински експерт. След това имунизацията ще се отразява в регистъра за имунизация, а детето ще може да получи и дигитален covid-сертификат. Няма да е належащо единодушие за имунизация и от двамата родители, обясни началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " доктор Кремена Пармакова. 

В България през вчерашния ден дойдоха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на Pfizer. От тях 18 000 са в " БулБио-НЦЗПБ " и по 12 000 в РЗИ - Пловдив и РЗИ - Велико Търново.

" Флаконът е с 10 дози, би трябвало малко да се разреди. По друг метод е оцветена капачката на флакона ", изясни проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаменти.

Над 15 милиона деца сред 12 и 18 години към този момент са имунизирани в Европейския съюз. Според Гетов се чака най-малко една трета от имунизираните родители да имунизират и своите деца.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР