Детска градина „ Дъга“ в Пазарджик е осъдена да заплати

...
Детска градина „ Дъга“ в Пазарджик е осъдена да заплати
Коментари Харесай

Осъдиха забавачка да плати 7000 лв. на дете

Детска градина „ Дъга “ в Пазарджик е наказана да заплати 7000 лева на майката на 4-годишно дете, върху което на 20 юни 2016 година паднала ъглова полица и го блъснала по крачето. Решението е на локалния Окръжен съд, който при започване на годината се произнесе по формираното дело по тъжба на Пенка Лазарова, майка на 4-годишната Никол, написа "Монитор ".

Случката с случая и падналата полица върху детето откри публичен отзив тогава. Както написа в правосъдното решение, към 9,30 ч. момиченцето било оставено без наблюдаване и контрол от детския преподавател в 1 “б “ група на заведението. То почнало да се катери по необезопасен срещу пренасяне и рухване шкаф-етажерка с височина 2 метра, благосъстоятелност на заведението, в резултат на което той паднал върху него. В това време помощник-възпитателката била в санитарното помещение, а учителката- в кукления ъгъл. Те незабавно се притекли на помощ, отместили шкафа и вдигнали детето от пода. В стаята пристигнала и директорката на детската градина, както и здравната сестра, която повикала кола за спешна помощ на Спешна помощ и детето било откарано в болница.

Лекарите открили, че 4-годишната Никол има строшаване на лявата голямопищялна кост и охлузвания по лицето и лява подбедрица, което наложило гипсова имобилизация и лекуване на пострадванията по лицето и крайници. Лечението траяло повече от 3 месеца, а през това време детето не могло да спи умерено през нощта, било неспокойно, имало кошмари и отказвало да се храни. Никол изпитвала боязън да остава сама в стая, да се опасява от предметите в дома, неоснователно да плаче, което положение не е отминало изцяло и до през днешния ден. След унищожаване на гипса отказала да върви на забавачка и по тази причина майката я преместила в детска градина “Здравец “. Веднага след случая бе формирана кореспонденция по разказа на Районна прокуратура - Пазарджик, която не открила предумисъл в някое от длъжностните лица на детското заведение и отказала да образува досъдебно произвеждане. Родителите на потърпевшото дете обаче си потърсили правата в съда. Решението е неокончателно и може да бъде обжалвано пред пловдивския Апелативен съд. Освен това пазарджишките окръжни магистрати отхвърлиха желае за разликата от 7000 до 30000 лева, постановиха детското заведение да заплати 350 лева върху почетената част от желае и разходи, платени от бюджета на съда в размер на 110.94 лева Съдията по делото Илиана Димитрова е решила, че би трябвало да осъди Никол, представлявана от нейната майка Пенка Лазарова, да заплати на ЦДГ “Дъга “ разходи по делото в размер на 1 150.50 лева, подобаващ на отхвърлената част от исковете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР